Глад

Една мощна комбинация от глад, изменение на климата и предизвикани от човека конфликти създава „перфектна буря“, предупреди ръководителят на Световната продоволствена програма на ООН във вторник в призив за действие по време на Световния ден на храните.

„Имате кошмар, перфектната буря се изправя на пътя ви“, каза Дейвид Бийсли, ръководител на Световната продоволствена програма (СПП) в реч в Рим, където се намират седалищата на агенциите по храните на ООН.

ООН има за цел да постигне свят с нулев глад до 2030 г., но е изправена пред три препятствия: конфликти, изменение на климата и забавяне на икономиката. Бийсли каза, че битката е неотложна.

„Децата умират на всеки пет до десет секунди от глад или недохранване“ – алармира той.

Храната се пилее както по време на производствения процес, така и в кухните на хората.

„Отговорът не е само в Рим, а във вашите домове. Какво ще направите за това?“ попита Бийсли.

Това не е проблем, който по-богатите страни могат просто да пренебрегнат, тъй като той има вторично влияние върху тях чрез миграционната криза. Бийсли подчерта, че „при всеки един процент увеличение на глада има два процента увеличение на миграцията“.

Около 821 милиона души или един на всеки девет души на планетата претърпяха глад миналата година, отбелязвайки трето поредно увеличение, според последния доклад на ООН за глада.

Около 155 милиона деца на възраст под пет години са хронично недохранени, сочи информация на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), докато недостигът на микроелементи, наричан“скрит глад“, засяга над два милиарда души по света.

В същото време над 600 милиона души са с наднормено тегло.

Разходите за обществото заради „глобалната пандемия“ на затлъстяването са огромни – съпоставими са с тези от въоръжените конфликти и тютюнопушенето, каза шефът на ФАО Хосе Грациано да Силва.

„Международната солидарност изглежда се охлажда“, констатира папа Франциск в реч, представена от представител на Ватикана.

Той предупреди институциите, които водят борбата срещу глада, да не „изучават корените на мизерията на (бедните)“ и просто да отговорят с „впечатляващи публикации, предназначени само за разширяване на библиотечните каталози“.

„Когато става въпрос за ефективно справяне с причините за глада, грандиозните декларации“ не са достатъчни, каза папата.

Франциск подчерта, че борбата срещу глада спешно изисква широко финансиране, премахване на търговските бариери и „преди всичко по-голяма устойчивост пред лицето на климатични промени, икономически кризи и война“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук