Румен Радев, Красимир Каракачанов
на снимката: Президентът на Република България Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов съгаси с призива на държавния глава Румен Радев политиците да пазят „радиомълчание“ докато текат процедурите за избор на нов тип боен самолет за българската авиация.

„Не е логично да се говори за който и да е от четирите самолета в момента. Това би могло да се изтълкува в следващия момент, когато вземем някакво решение, че е имало предварително нагласени неща или че е имало някакъв предварителен сценарий“, каза военният министър, цитиран от БНР.

Той поясни, че работата на междуведомствената комисия, която оценява предложенията, ще бъде удължена.

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев призова депутатите и министрите да се въздържат от коментари за избирането на нов самолет, за да може комисията да работи спокойно.

„В авиацията има хубав термин радиомълчание. Призовавам и премиера, и министрите, и депутатите да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия. Да покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност, равнопоставеност не са празни приказки“, заяви държавният глава.

Срещу тези думи на Радев обаче остро реагираха от Атлантическия съвет. Според десетките военни експерти,  бивши военни, общественици, журналисти и политолози призивът на Радев е „техника на руската военна доктрина за осъществяване на прикритие, с цел въвеждане на противника в заблуждение“.

„Това, за което призовава Румен Радев, важи и за него самия, и за неговия екип. Най-вече за високопоставените представители на неговата администрация. Атлантическият съвет на България следи внимателно и от близо процеса! Готови сме да бием камбаната за тревога по всяко време, ако установим признаци за вземане на непрозрачно, лобистко, погрешно и противно на интересите на държавата ни решение!“, посочват от организацията, цитирани от „Медиапул“.

От Атлантическия съвет символично обявяват код ЖЪЛТО за опасност от лобизъм при избора на изтребител.

Припомняме, че процедурата за избор на нов тип боен самолет беше спряна именно заради съмнения, че президентът Румен Радев чрез служебното правителство на Огнян Герджиков е повлиял на избора на страната ни да закупи самолет „Грипен“.

След спирането на процедурата беше сформирана анкетна комисия към парламента, която трябваше да установи лобирал ли е държавният глава, или не.

Процедурата беше започната наново от по-ранен етап, като още държави имаха право да изпращат предложения. В момента междуведомствена комисия оценява четирите постъпили предложения за нов изтребител.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!