на снимката: Мишел Бачелет

Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет смята, че новите санкции на САЩ спрямо Венецуела ще се отразят негативно на правата на гражданите и може да задълбочат икономическата криза в страната. Позицията е разпространена от офиса на Бачелет в Женева.

„Според официалните данни, икономиката на Венецуела се свила с 47,6% за периода 2013-2018 година. Обезпокоена съм от това, че новите санкции ще ограничат още повече икономическата активност, деловите кръгове и финансовите институции ще прекратят всякакви сделки с правителството на страната, за да не рискуват санкции”, заяви върховният комисар.

Според нея, независимо, че новите санкции не засягат търговията с хранителни стоки, дрехи и лекарства, те могат за задълбочат кризата за милиони обикновени венецуелци. Финансовите институции по цял свят, които има търговски отношения с правителствата на САЩ и Венецуела, най-вероятно ще спазват извънредни мерки.

Бачелет припомня, че икономическата криза във Венецуела започна преди въвеждането на първите санкции. Независимо от това, санкциите, въведени през август 2017 г. и през януари 2019 г., задълбочиха последиците от кризата и хуманитарната ситуация в страната.

Мишел Бачелет подчертава, че има достатъчно данни, които доказват, че широкомащабните едностранни санкции могат да лишат в крайна сметка хората от основни човешки права, включително икономическите им права, както и правото на храна и здраве. Освен това съществува риск за препятстване на доставките с хуманитарна помощ за Венецуела, допълни върховният комисар по правата на човека.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!