Мишел Бачелет
На снимката: комисарят на ООН за правата на човека Мишел Бачелет

Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет смята, че новите санкции на САЩ спрямо Венецуела ще се отразят негативно на правата на гражданите и може да задълбочат икономическата криза в страната. Позицията е разпространена от офиса на Бачелет в Женева.

„Според официалните данни, икономиката на Венецуела се свила с 47,6% за периода 2013-2018 година. Обезпокоена съм от това, че новите санкции ще ограничат още повече икономическата активност, деловите кръгове и финансовите институции ще прекратят всякакви сделки с правителството на страната, за да не рискуват санкции”, заяви върховният комисар.

Според нея, независимо, че новите санкции не засягат търговията с хранителни стоки, дрехи и лекарства, те могат за задълбочат кризата за милиони обикновени венецуелци. Финансовите институции по цял свят, които има търговски отношения с правителствата на САЩ и Венецуела, най-вероятно ще спазват извънредни мерки.

Бачелет припомня, че икономическата криза във Венецуела започна преди въвеждането на първите санкции. Независимо от това, санкциите, въведени през август 2017 г. и през януари 2019 г., задълбочиха последиците от кризата и хуманитарната ситуация в страната.

Мишел Бачелет подчертава, че има достатъчно данни, които доказват, че широкомащабните едностранни санкции могат да лишат в крайна сметка хората от основни човешки права, включително икономическите им права, както и правото на храна и здраве. Освен това съществува риск за препятстване на доставките с хуманитарна помощ за Венецуела, допълни върховният комисар по правата на човека.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!