95% от териториите си в Ирак и Сирия е изгубила терористичната групировка „Ислямска държава”.

Това обяви специалният пратеникна ООН в Ирак Ян Кубиш по време на заседание на Съвета за сигурност.

„От лятото на 2014 година ДАЕШ е загубила 95% от териториите си в Ирак и Сирия, а повече от 7, 5 млн. души са били освободени от потисничеството й“, каза той.

Според пратеника обаче, победата над „Ислямска държава“ е била осъществена на много висока цена.

„Хиляди военни и цивилни бяха убити или ранени, хиляди жени останаха вдовици, а децата сираци, стотици хиляди деца, са сега с промити мозъци, без подходящо образование. Цели градове лежат в руини, около 6 милиона души са избягали от домовете си“, заяви Кубиш.

Според него, съболезнованията си към всички жертви на войната с „Ислямска държава“.

Специалният пратеник на ООН призова още водената от САЩ коалиция, както и държавите от региона и международните играчи да продължат „да полагат решително както военни, така и невоенни усилия, целящи да помогнат на Ирак да удържи окончателната победа над ДАЕШ и да възстановят стабилността“.

Според Кубиш, основният приоритет в Ирак трябва да бъде да се създадат условия за безопасното завръщане на вътрешно разселените лица, както и да се „стабилизират, възстановят и реабилитират“ всички засегнати райони. В този случай, трябва да се обърне внимание най-вече на на регионите, където живеят етническите и религиозните малцинства, изтъкна още той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!