Зеид Раад ал Хюсеин – върховният комисар на ООН за човешки права – изрази притеснение за нарушенията на човешките права във Венецуела и предупреди за възможни „престъпления срещу човечеството“ в страната.

„Моето разследване предполага, че има вероятност да са извършени престъпления срещу човечеството“, посочи той при откриването на 36-то заседание на Съвета за човешки права.

Хюсеин призова за организирането на международно разследване.

Тежката политическа и икономическа криза, в която се намира латиноамериканската държава, доведе до остър недостиг на храна и медикаменти, бунтове и призиви за оставката на президента Николас Мадуро.

От април до юли по време на сблъсъци между силите за сигурност и демонстранти загинаха 125 души.

„Има реална опасност напрежението още да ескалира, като правителството смазва демократическите институции и критичните гласове“, каза върховният комисар за човешките права.

По думите му разследването на неговата агенция е установило широкомащабни „дела срещу опозиционни лидери, прибягване до арбитражни задържания, излишна употреба на сила и лошо отношение към задържани, които в някои случаи се равняват на мъчение“.

В днешното си изказване върховният комисар посочи, че подкрепя идеята за комисия, която да разследва случилото се, но заяви, че „настоящият механизъм е неадекватен“ и призова за включването на международната общност.

Зеид поиска от Съвета по човешките права да „установи международно разследване на нарушаването на човешките права във Венецуела“.

Без да назовава конкретно страната той също така поиска съветът да обмисли „нуждата да изключи от този орган държавите, замесени в най-нечуваните случаи на нарушаване на човешките права“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук