ООН предупреди, че електронните отпадъци като стари мобилни телефони, лаптопи и хладилници, нарастват в световен мащаб. Организацията призова за по-добро рециклиране на често опасните ненужни вещи.

В световен мащаб са произведени 44,7 милиона тона от така наречените „електронни отпадъци“ през 2016 г., което е с 8% повече спрямо две години по-рано, според доклад на Международния съюз по телекомуникации на ООН. Това е еквивалентът на 4500 айфелови кули, отбеляза докладът, като добавя, че броят им ще се увеличи значително през идните десетилетия.

До 2021 г. светът вероятно ще бъде затрупан с цели 52,2 милиона тона такива отпадъци, които днес се състоят предимно от хладилници, перални машини и други битови уреди, но също така все повече мобилни телефони и компютри. Същевременно тези отпадъци, които могат да създадат сериозни рискове за човешкото здраве и околната среда, рядко се рециклират или се отстраняват правилно, като повечето от тях отиват в сметища или в инсталации за изгаряне на отпадъци. Само 20% от всички електронни отпадъци, или 8,9 тона, генерирани през миналата година, са документирани като правилно рециклирани, докато съдбата на 76% от тях не е известна.

„Управлението на електронните отпадъци е неотложен въпрос в днешния цифрово-зависим свят, където употребата на електронни устройства все повече се увеличава“, каза ръководителят на Международния съюз по телекомуникации Хоулин Зао в изявление.

Има и икономически аргумент за повече рециклиране: общата стойност на всички суровини, присъстващи в електронните отпадъци, включително златото, се оценява на около 55 милиарда евро – повече от националните икономики на повечето страни, се казва в доклада.

Положително, все повече държави приемат политики за управление на електронните отпадъци.Днес 66%от световното население, живеещо в 67 страни, е обхванато от подобни политики, спрямо 44% преди две години.

Техническият специалист Ванеса Грей предложи технологичните компании да обмислят въздействието на електронните отпадъци, докато непрекъснато произвеждат нови версии на продуктите си. „Съществуват и неща, които можем да избегнем, например кабели,които не са съвместими с различни устройства“, каза тя пред репортери в Женева.

Може би най-обещаващият подход за намаляване на електронните отпадъци е система, при която потребителите вече не купуват устройства, а вместо това само услугите, които предоставят, посочва експертът Рудигер Кер. „Ако компаниите запазят собствеността си върху устройствата, като предоставят на потребителите заместители при необходимост, те ще имат стимул да ги събират и рециклират правилно“, каза той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!