талибани Афганистан

Организацията на обединените нации отново призова талибаните да предприемат спешни мерки за повторно отваряне на училищата за момичета в Афганистан, като нарече едногодишното им затваряне „срамно“ и „без аналог в целия свят“.

„В неделя се навършва една година от изключването на момичетата от гимназиите в Афганистан. Година на изгубени знания и възможности, които никога няма да бъдат възстановени. Момичетата трябва да ходят на училище. Талибаните трябва да ги пуснат обратно“, написа в Туитър генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Когато талибаните дойдоха на власт през лятото на 2021 г., те забраниха на момичетата в гимназиална възраст да ходят на училище. На 23 март опитът да се отворят отново вратите на средните училища за момичета продължи само няколко часа. Същия ден талибаните се отметнаха от обещанието си и обявиха, че училищата отново ще бъдат затворени, за ужас на хиляди момичета, които се прибраха у дома със сълзи на очи, отбеляза „Франс прес“.

Оттогава талибаните твърдят, че забраната се дължи само на „технически проблем“ и че занятията ще бъдат възобновени, след като бъде определена програма, основана на ислямските предписания.

Според ООН „повече от един милион момичета“, предимно на възраст между 12 и 18 години, са били възпрепятствани да посещават учебни занятия през изминалата година, но не и момчетата, за които училищата бяха отворени отново днес.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук