стъшел
А някои бъркат лютеница…
Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Всички още се чудят какво търсеше руската посланичка Митрофанова навръх 6-ти септември в Пловдив – на тържественото честване на Съединението. На този ден там ли е мястото на руския посланик? Та нали точно Съединението на България е провъзгласено, въпреки неодобрението на Русия. Която после подкокоросва Сърбия да ни обяви война. Ако Захари Стоянов или Стефан Стамболов бяха там, на това честване, и мернеха Митрофанова, смятате ли, че щяха да я погледнат с одобрение, без да я напопържат?

А нашият президент я допусна зад гърба си. Снимка е запечатала паметния момент – Радев и вицето Йотова са клекнали да отдават почит на героите от Съединението, а зад тях Митрофанова – права /даже и коляно не ще да подвие/, ги гледа отвисоко – като помешчик крепостни селяни.

Откакто е тук, посланик Митрофонова се държи като руски помешчик – грубо и нахално. Сякаш нарочно, за да пробва докъде ще ѝ го позволят.

А президентът и неговото правителство ѝ позволяват своеволията. И нямат против да се навеждат пред нея.

След навеждането в Пловдив последва още по-голямо – президентът Радев се срещна с ръководството на „Лукойл”, за да договаря по-ниски цени на бензина. Сякаш това е президентска грижа, а не работа на служебното правителство и енергийния министър. Една подробност: преди срещата с Радев „лукойлците” се отбили при Митрофанова – там вероятно са чули инструкции как да водят преговори с българите и с колко стотинки (копейки) да отстъпят. Бензинът, както и газът, за руснаците не е стока, а оръжие за натиск и рекет.

Президентът побърза да се похвали с успех в преговорите с руските „бензинджии”. Бил свалил цените на бензина под три лева. Но – само по бензиностанциите на „Лукойл”. Нещо като платена реклама на веригата.

Излиза, че от „Лукойл” направиха нашия президент за петдесет стотинки.

Голямата полза за държавата и българите ще е, ако най-после някое наше правителство успее да накара фирмата „Лукойл” да плати данъци. Друга голяма полза ще е, ако някой финансов министър най-накрая монтира измервателни уреди на входа и на изхода на „Нефтохим” в Бургас, за да контролира печалбите на монополиста.

Е, някои шофьори и на намалението под три лева ще кажат едно нашенско: берекет версин!

Ама за петдесетина стотинки струваше ли си навеждането на цял държавен глава пред руските рекетьори?

М. Вешим

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук