групировка Вагнер, Русия
Бойци на "Вагнер"

Наемници от групата „Вагнер“ – руска паравоенна организация, за която се смята, че е близка до Владимир Путин, водят сражения в Либия, заявиха в сряда дипломатите на ООН, позовавайки се на доклад на експерти за оръжейното ембарго над страната, съобщи АФП.

Това е първият път, когато ООН подкрепи твърденията, отправени първо в американските медии, че групата подкрепя военния лидер Халифа Хафтар. Москва отрече да е отговорна за включването на групата.

„Вагнер“ е сенчеста частна охранителна фирма и се смята, че хиляди нейни наемници са замесени в чужди конфликти от Украйна през Сирия до Централноафриканската република.

Високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ заяви, че групата е „инструмент на политиката на Кремъл“ в Либия.

„Организацията установи присъствието на частни военни оперативни лица от „ChVK Wagner“ в Либия от октомври 2018 г.“, се казва в доклада на ООН, според няколко дипломати, които са говорили пред AFP при условие за анонимност, тъй като документът все още не е бил публично достояние.

„Вагнер“ предоставя техническа поддръжка за ремонта на военни превозни средства, участва в бойни операции и участва в операции за въздействие“, се казва в доклада на ООН – Руските наемници също участват в „по-специализирани военни задачи, като например да действат като артилерийски офицери за наблюдение напред и въздушни контролери, като предоставят експертиза за електронни противодействия. Действат и като снайперистки екипи.“

„Разгръщането им е въздействало като ефективен умножител на сила“ за Хафтар, се казва в съобщението. Експертите признаха, че не могат да проверят независимо колко наемници на „Вагнер“ са в Либия, но изчислиха, че тама са разпилижени  между 800 и 1200.

Докладът, представен на 24 април в Съвета за сигурност на ООН обаче казва, че има напрежение между командването на „Вагнер“ и Хафтар.

Текстът е актуализация на последния годишен доклад на експертната група от декември, в който бе отбелязано съществуването на чуждестранни въоръжени групи от Чад и Судан в конфликта, но не спомена „Вагнер“. Той също така потвърждава присъствието на друга частна руска компания за сигурност, „Rossiskie System Bezopasnosti (RSB) Group“, за като казва, че „предоставят поддръжка и ремонт на военни самолети“.

Допълва се, че наблюдателите все още разследват твърденията, че участват и още две организации – „Moran Security Group“ и „Schit Security Group“.

Прохафтарските сили се борят за превземането на столицата Триполи от международно признатото правителство на национално съгласие (GNA) от април 2019 г. Чуждестранното военно участие изостри конфликта, като Обединените арабски емирства и Русия подкрепиха Хафтар, Анкара поддържа GNA. Многократно е нарушено януарско примирие, осъществено от Турция и Русия.

Участието на „Вагнер“ в конфликта бе разкрито за първи път от „The New York Times“ и „The Washington Post“ миналата година. Първата медия посочва броя на наемниците на 200, докато втората казвт, че той може би достига няколко хиляди.

Докладът на ООН не препоръчва санкции срещу групите или каквито и да било действия за предотвратяване на тяхното участие.

Доклад на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, представен на Съвета за сигурност във вторник и получен от АФП, също споменава чуждестранни наемници, но не ги идентифицира и не препоръчва никакви действия срещу тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!