парламент, заседание

Правната комисия в парламента одобри предложените от Министерския съвет промени в Закона за здравето. С тях на практика ще бъде отменено извънредното положение, но ще бъде въведена „извънредна епидемична обстановка”. Здравният министър ще въвежда и противоепидемични мерки, както и досега.

В резултат на проведеното обсъждане, Комисията по правни въпроси с 14 гласа „за”, 0 гласа „против“ и 7 гласа „въздържал се”, предлага на Народното събрание да приеме на първо гласуване законопроект за изменение на Закона за здравето.

С новите правомощия министърът ще обявява извънредна епидемична обстановка, му се позволява, вече не временно, да продължава да издава заповеди за затваряне на паркове, да прави носенето на маски задължително, както и да предприема нови мерки срещу разпространението на коронавируса.

Задължителната карантина за болни, техни близки и за завърнали се от чужбина също ще продължи да действа, отново с негово разпореждане.

По-голямата част от текстовете не променят закона за здравето, а други нормативни документи.

Един от тях е този за извънредното положение, в чието заглавие е добавено, че е „и за преодоляване на последиците“, за да може да продължи да действа. Част от заложените в него мерки ще важат още два месеца. Такива са забраните за запори и за публичните продани, възможността откритите съдебните заседания да се водят онлайн, както и възможността да бъде намален или изцяло премахнат наема на държавни или общински сгради за фирми пострадали от коронавируса.

Пак до 13 юли съдебните дела и заседанията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще могат да се водят дистанционно.

Без дискусия минаха и текстовете, засягащи закона за данъчните складове, според които „Лукойл“ трябва да раздроби сегашните си данъчни складове на повече, да ги лицензира, да им внесе обезпеченията и да ги оборудва с уреди, което предизвика недоволството на петролната компания и едрия бизнес в бранша.

Мярката 60/40, при която държавата поема 60% от заплатата и осигуровките на работници, които иначе ще бъдат съкратени, работи и кандидатстването по мярката ще бъде удължено до 30 юни. До 13 юли пък остават възможностите за надомна работа, която работодателят може да възлага.

Поправките предвиждат още тази година за трудов стаж ще се зачитат не 30, а 60 дни неплатен отпуск.

Законопроектът предвижда още концедентът или министърът на туризма да може да намали с до 100% размера на концесионно или наемно възнаграждение, дължимо за 2020 г. по действащи договори за концесия или наем на морски плаж или по договори, които ще влязат в сила през 2020 г.  Другата възможна опция е да отложи плащането на такси и наеми до 31 декември 2020 г.

На концесионерите пък се дава възможност да предоставят на посетителите на морския плаж безвъзмездно или на по-ниски цени от определените в договорите плажните принадлежности като чадъри и шезлонги.

Текстовете предстои да бъдат разгледани на първо четене в пленарна зала в петък.

Предложенията за промени в Закона за здравето вижте -> https://www.parliament.bg/bills/44/002-01-16.pdf

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук