Докато зареждат, шофьорите ще могат да се тестват за алкохол
Снимката е илюстративна

Заедно с промените в Закона за здравето, с които ще се регламентира въвеждането на „санитарно извънредно положение”, правителството иска да направи промени в още близо 20 нормативни акта. Единият от тях е Законът за акцизите и данъчните складове. Днес от Българската петролна и газова асоциация възразиха срещу това.

От БПГА посочват, че нито веднъж не са потърсени за мнение относно предстоящите изменения, като според тях, ако те бъдат приети, ще затруднят изключително много целия бизнес на горива в България, който и без друго в момента работи при много ниски обороти и постоянно падащи цени на суровините.

ДЕБАТИ.БГ публикува пълната позиция на Българската петролна и газова асоциация:

Българската петролна и газова асоциация подкрепя усилията на правителството в борбата срещу разпространението на COVID-19, както и отмяната на извънредното положение и замяната му с промени в Закона за здравето.

С изненада обаче научихме, че с преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за изменение и допълнение на Закона за здравето, внесен от правителството в Народното събрание, са предвидени промени в Закона за акцизите и данъчните складове, както и промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Тези предложения нямат нищо общо с изпълнението на противоепидемичните мерки в страната и не кореспондират по никакъв друг начин със Закона за здравето.

Още повече предложенията, направени в параграфи 18,19 и 20 от преходните и заключителни разпоредби, не са обсъждани по никакъв начин с бранша и за тях вносителят не е оповестил мотиви.

Ако параграфите 18 и 19 не отпаднат от преходните и заключителни разпоредби и бъдат гласувани от народните представители, част от петролния бизнес ще бъде задължен да закупува и монтира нови измервателни уреди в една изключително тежка за целия бранш ситуация.

Параграф 20 пък предвижда ускорено изграждане на видеонаблюдение в данъчните складове. Камерите трябва да са поставени в най-кратки срокове – през есента на тази година.

Това е още една значителна инвестиция за петролния бранш. В момента пазарът на горива търпи огромни загуби в условията на постоянно падащи обороти и при обезценяващи се петролни продукти.

В същото време браншът е един от най-големите работодатели и данъкоплатци в страната.

Затова Българската петролна и газова асоциация призовава вносителя на законопроекта да изтегли текстовете, които целят промени в Закона за акцизите и данъчните складове, както и в ЗИД на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Ако правителството смята, че изменения на изискванията към данъчните складове са наложителни, то това би трябвало да стане само след широка дискусия със засегнатите оператори от бранша и при пълна прозрачност.

БПГА изразява готовност да съдейства за намиране на най-доброто решение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук