Евакуирани са няколко блока от пернишкия квартал „Калкас“ заради скъсана дига на хвостохранилище, където се депонира пепелината от котлите на ТЕЦ „Република“.

Засегнат е участък от около 3-4 метра от дигата, каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

Водата тече в деретата, стигнала е почти до пункта за технически прегледи на КАТ.

Районът е отцепен. Хората са предупредени. Засега няма пострадали къщи. На място има много техника. Карат се камъни, за да се запуши дигата.

Спряно е движението по пътя София – Кюстендил и в двете посоки в района на детелината в пернишкия квартал „Хумни дол“, съобщиха от местната дирекция на МВР. Колите се отбиват през центъра на Перник.

Министрите на вътрешните работи Младен Маринов, на икономиката Емил Караниколов и на околната среда Емил Димитров, както и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов са пристигнали в Перник, съобщиха от областната администрация. Засега прелялата течност все още не е достигнала река Струма.

Депото съхранява повече от 50 години милиони тонове отпадък от дейността на топлоцентралата.

Преляла е част от водата, която е на повърхността на складирания отпадък, отмила е част от дигата и тече към река Струма, съобщи за БТА изпълнителният директор на „Топлофикация“ Любомир Спасов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!