проф. Коста Костов
на снимката: проф. Коста Костов

Позитивният PCR тест не означава, че има активен вирус и данните за това все повече нарастват. Това посочи в интерю за БНР днес пулмологът проф. Коста Костов – консултант в болница „Св. Анна“ в София и председател на Медицинския експертен съвет към министър-председателя.

„Регистрира се позитивен тест, регистрираме частици от вируса, но това не е вирус, който може да зарази“, категоричен е пулмологът, като в защита на своята теза цитира специализиран тест, направен в САЩ.

Данните от теста показват, че вероятността след 10-и ден на проява на симптомите у нас да има вирус, който е способен да заразява и поразява, е минимална.

Проф. Костов посочва още, че е от изключителна важност всички хора, които са с доказано наличие на коронавирус в кръвта, да не излизат от вкъщи минимум 7 дни след започване на симптомите и минимум 3 дни след заглъхването на температурата и кашлицата.

Той пояснява, че периодът на карантина вкъщи за човек, който е с доказано наличие на коронавирус в кръвта, е 14 дни.

Намирането на лекарство или ваксина срещу коронавируса обаче според проф. Костов ще отнеме много време, поради което той подкрепя идеята на лекари от Южна Корея за реорганизиране на приложението на лекарствата, които има сега.

Проф. Костов добавя още, че според него облекчаването на противоепидемичните мерки е дошло в точния момент, тъй като освен за физическото си здраве, трябва да се грижим и за психическото, а и за “социалното си благополучие”.

„Трябва да бъдем много внимателни, защото това е коварен вирус, и да боравим добре със свободата, която сега ни е предоставена“.

Поради правенето на тестове за коронавирус  предимно на рискови групи от населението, според проф. Костов представяната ни бройка на регистрираните заболели не дава пълната картина на ситуацията у нас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!