Жозеп Борел
на снимката: Жозеп Борел

Европа трябва да гарантира стратегическата си независимост в ключови области като производството на лекарства. Голямата нужда от това пролича след започването на пандемията от коронавирус, поради което дори трябва да се мисли за преместване на производството. Това заяви европейският външен министър Жозеп Борел.

„Не е нормално Европа да не произвежда нито един грам парацетамол, а Китай да осигурява 80 процента от световната антибиотична продукция“, заяви Борел пред няколко европейски ежедневници.

„Досега сме мислили, че няма значение къде се произвеждат продуктите, че световният пазар доставя всичко, по всяко време и навсякъде“, обясни ръководителят на външната политика на ЕС и добави, че това се оказа грешно във времена на криза.

Санитарната криза, която е свързана с появата на коронавируса в Европа, повиши търсенето, но и предизвика нарушение във веригата за доставки.

Според доклад на френския Сенатот 2018г. около 80 на 100 от активните вещества, които в момента се използват в Европейския съюз идват от трети страни и предимно от Индия и Китай.

„Не казвам, че всеки трябва да произвежда всичко сам, но веригата за доставки трябва да бъде по-къса и защо да няма производствени центрове наблизо. Защо да не произвеждаме част от необходимото ни в Африка, която е все по-голям потребител на лекарства“, предложи той.

„Пандемията също показа необходимостта от стратегическо снабдяване с медицинско оборудване, както сега има стратегически запаси от нефт“, добави Борел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!