злато

Ръст с 2,8 процента отбеляза цената на златото на международните пазари, пише АФП. Причината са опасенията, че коронавируса може да предизвика проблеми в световната икономика. Традиционно, в условията на криза много инвеститори предпочитат да влагат пари в сигурни инвестиции, като златото.

С отчетените 1671 щатски долара за трой унция, които бяха регистрирани около 20 часа централно европейско време в понеделник, златото достигна най-високата си стойност от януари 2013 г. По-късно бяха отчетени и стойности от 1676 долара за трой унция.

Кризата по световните борси беше предизвикана от разпродаване на акции заради опасения от негативен инвестиционен климат, след като беше обявено рязко увеличение на броя на заразените с коронавирус извън Китай и по-специално в Италия, Южна Корея и Иран.

Индексът „Дау Джоунс“ падна с 1000 точки, а индексът на борсата в Милано, в центъра на заразата в Италия, се срина с повече от 5 процента. В цяла Европа пазарите отбелязаха най-големия си еднодневен срив от средата на 2016 г.

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е притеснително избухването на огнища от зараза на места, които нямат очевидна връзка а Китай, който е първоизточник на коронавируса.

Държавите продължават с извънредните мерки заради опасенията от епидемията.

Кувейт обяви, че поради разпространяващата се зараза от коронавирус Ковид-19 в няколко държави, забранява полетите от тях до своя територия, пише Ройтерс. Забраната важи за полети от Италия, Южна Корея и Тайланд и беше обявена от държавната осведомителна агенция KUNA.

Това е поредната рестриктивна мярка на правителството в Кувейт сити, което наскоро забрани полетите дори от съседен Ирак. В Кувейт има няколко случая на заразата, като се смята, че хората са прихванали болестта в Ирак, вероятно през Иран.

В Иран вече обявиха, че 12 души са починали след заразяване с Ковид-19, а десетки са болни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!