Сърбия Косово

Специализираната прокуратура на Съда в Хага за военните престъпления в Косово официално отправи първите обвинения, пише АФП. Разследвани са военизираните отряди на косоварите, които са заподозрени във военни престъпления срещу мирното сръбско население през 90-те години.vДосега не са посочени конкретни имена на заподозрени, но в последните години на няколко пъти бяха викани на разпит някои от най-известните косовски политици.

Подкрепеният от Европейския съюз трибунал беше създаден през 2015 г., за да разследва престъпления на борещите се за независимост отряди от етнически албанци в периода 1998-99 г.

„Мога да потвърдя, че са повдигнати обвинения. Съдържанието на обвинителните актове засега е конфиденциално.“, каза говорител на прокурора.

Разследването започна след като доклада на Съвета на Европа свърза редица албански лидери, сред които действащия президент Хашим Тачи, с извършени военни престъпления срещу цивилни.

Премиерът Рамуш Харадинай по-рано обяви оставка, след като беше привикан за разпити.

Бившият ръководител на разузнаването на Армията за освобождение на Косово (АОК) Кадри Весели, който стана председател на парламента на Косово каза, че са викали и него да дава показания в Хага.

Според източници от АОК, около 100 бивши техни бойци са били разпитвани от прокурорите на специализирания съд.

Докладът на Съвета на Европа посочи, че около 500 души са изчезнали безследно в Косово, след като армията на Слободан Милошевич се оттегли през 1999 г., под натиска на ударите от въздуха, нанасяни от НАТО. Около 400 от изчезналите са етнически сърби.vСпоред доклада, тогава АОК е имала „на практика пълен контрол върху събитията на терен“.

Докладът говори за отвличания, масови екзекуции и дори търговия с органите на затворници.

Съдът работи според законодателството на Косово, но е базиран в Хага като мярка за защита на свидетелите. Юристите в него са от различни държави, а издръжката му се поема от Европейския съюз.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук