Опашки се извиха пред районните администрации в столицата от желаещи да продават мартеници. Съгласно Наредбата търговците трябва да подадат заявление, за да получат разрешение да наемат площи. Въпреки мерките срещу разпространение на коронавируса на опашката в район „Средец” в центъра на сторицата дистанцията не се спазва.

На опашката е Мадлена Фикова, която сама плете мартеници и иска да ги продава в района на градинката на „Кристал“. Тя обясни, че навалицата се дължи на факта, че няколко дни преди да започне сезонът за мартеници, който тази година стартира на 17-ти, трябва да си вземат места. Според нея в условията на пандемия тази процедура е трябвало да се случи онлайн. Въпреки опашката, според нея, тази година организацията е по-добра.

„Преди това имаше едни списъци, на които идваха много хора с много заявления и, които продават от 20 години и малко трудно можеше да си вземеш място, за да продаваш мартеници. От миналата година има организация така, че и случайни хора като нас да си взимат място”, коментира Фикова.

Тя разясни и какви са наемните условия.

„4,50 лева се плаща на квадрат, като минимално трябва да вземеш 2 квадрата, т.е. 9 лева на ден“, обясни тя.

Зам.-кметът на район „Средец“ Александър Петков каза, че срокът за подаване на заявление е строго регламентиран, той е в рамките на два дни и имат критерии.

„Ще гледаме да удовлетворим всички в зависимост от бройката, но с предимство ще се ползват граждани на района и такива, които са художници, хора на изкуството“, каза той и уточни, че тази година местата за тази цел са 216.

Попитан дали е можело да се избегне струпването на хората пред районната администрация, той коментира, че са се постарали да организират процеса по спазване на мерките, но вътре в сградата, където се пускат по двама човека.

„Тук също се опитваме да помагаме на хората да спазват дистанция“, заяви той.

По отношение на възможността този процес да се случи по електронен път или по пощата, Петков, заяви че срокът е много кратък и има вероятност пристигането по пощата да не се случи в рамките на определения срок.

„Идеята е да има социален ефект, не е идеята фирми да кандидатстват, а производители. По мейл и поща няма как да гарантираме тяхната равнопоставеност“, заяви още той.

Кампанията по продажбата на мартеници в София на някои места вече е започнала и приключва на 10-ти март.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук