бензин и дизел
Много шофьори се възползваха в предпоследния ден от отпадането на отстъпката, за да заредят

Опашки се извиха пред бензиностанциите в страната. Шофьорите бързат да си напълнят резервоарите, като използват намалението от 25 ст. за всеки литър, тъй като от 1 януари то отпада.

Утре е последният ден, в който шофьорите могат да заредят гориво в автомобила си с 25 ст. отстъпка на всеки литър.

Много от водачите, които се наредиха пред бензиностанциите, признаха, че идват  именно заради отпадането на мярката. Други разбрали от репортери на БНТ, че от Нова година няма да могат да зареждат горива с отстъпка от 25 стотинки на литър.

Шофьорите се надяват след отпадането на отстъпката цените на горивата да тръгнат надолу, защото сега и дизелът и бензинът държат цени над 3 лв за литър. Дизелът се търгува на цени от 2,67 до 3,42 лв./л , а бензин А-98 може да се намери от 2,89 до 3,19 лв./л .

В същото време цените на суровия петрол вървят надолу, ако през септември един барел се е продавл за 92 долара, а сега е 81.

В Пловдив също пълнеха като за последно резервоарите до горе. Според шофьори отпадането на облекчението от 25 стотинки допълнително ще натовари бюджета им след Нова година, на фона на достатъчно високите цени на горивата у нас.

На някои по-малки бензиностанции в Пловдив пък отчитат засилен интерес още от 10-ина дни. Във Варна шофьорите се надяват цените на горивата да паднат, особено след като „Лукойл“ вече гарантират, че ще си плащат данъците у нас.

Според експерти освен военният конфликт в Украйна, влияние за формирането на цените на горивата сега има и разхлабването на ковид мерките в Китай.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук