„Подеста Груп“ – най-голямата лобистка компания във Вашингтон, известна с тесните си връзки с Демократическата партия, семейство Клинтън и администрацията на Обама, е пред разпад. Темата не слиза от американския печат от събота, когато спецпрокурорът Робърт Мълър разкри, че фирмата е част от разследването за руска следа в американските президентски избори от края на миналата година.

Малко по-късно оставката си обяви  Кимбърли Фрид, главен изпълнителен директор на дружеството. Според CNN, той предупредил служителите, че до края на годината компанията вече няма да съществува.

Преди това, на 30 октомври Тони Подеста, основател и лидер на „Подеста Груп“, също обяви своята оставка във връзка с криминалното разследване срещу него за необявени тесни контакти и лобиране в подкрепа на прогонения от Украйна проруски експрезидент Янукович, както и в полза на кремълски банки под санкции, включително – за съвместна дейност с Манафорт, бившия предизборен съветник на Тръмп. А братът на Подеста оглавяваше щаба на Хилъри Клинтън.

Манафорд, както и сътрудникът му Рик Гейтс получиха общо 12 обвинения за пране на пари и за „агентска“ дейност, за връзки с украинската проруска „Партия на регионите“.

Докато Мълър разследва консултациите, които Манафорд давал на Републиканците, бил заинтригуван и от „Подеста Груп“ и от лобистката компания „Меркюри Пъблик Афеърс“. Тя работела с „Подеста“, след като Манафорд поискал от тях да завеждат връзките с обществеността на „Европейския център за модерна Украйна“, в чието създаване участвал той самият и Гейтс.

Основната цел на организацията била създаването на близки връзки между Украйна, САЩ и ЕС. Регистрирана е от Леонид Козара, член на украинския парламент от квотата на „Партията  на регионите“. Центърът е под контрола на бившия президент на страната Виктор Янукович, проруски политик, доскорошен председател и понастоящем – член на същата политическа сила. Според материалите по разследването, Пол Манафорд му помогнал да спечели президентските избори през 2010-та.

През 2014-та Янукович беше отстранен, след масовите демонстрации срещу решението му да не подкрепя членството на Украйна в ЕС, което щеше да дистанцира страната от орбитата на Русия и да закрепи връзките й със Запада.

Янукович избяга в Русия, по време на протестите, които предизвика и след като жандармерията откри огън срещу хиляди демонстранти. В момента бившият украински президент е под закрилата на Кремъл.

Според местната прокуратура, Янукович е дал заповед за нападението над протестиращите. В момента правозащитници разследват ролята на Манафорд в украинските събития от пролетта на 2014-та.

„Меркюри“ и „Подеста Груп“ не са се регистрирали като чуждестранни агенти, докато са работели по украинския лобистки проект. Това е законово изискване в САЩ. Според дадените от тях обяснения, те работили за неправителствена организация, която не е част от чуждо правителство или политическа партия. Според „Вашингтон Пост“, все пак двете фирми се записали в регистъра, със задна дата, с мотива, че сега разбрали, че „Партията на регионите“ се е възползвала от тяхната работа.

Обвинението гласи, че Манафорд и Гейтс създали „Европейския център за модерна Украйна“, който по това време се ползвал от лобистките услуги на две компании, но имената им не се споменават. Малко по-късно те изплуваха в публичното пространство.

Центърът е платил на „Подеста Груп“ над 1 млн. долара, за да лобира в американския Конгрес, твърди „Асошиейтед прес“. Сред задачите на двете фирми, попада и създаването на позитивен имидж на Янукович в Западна Европа и САЩ.

В заключение, „Подеста Груп“,  е рекламирала в Конгреса „отмяна на санкциите срещу Русия и непризнаването на резултатите от изборите в Украйна“, и е търсила подкрепа за съдебния процес срещу един от опонентите на Янукович – Юлия Тимошенко, се казва още в обвинителния акт.  Групата е имала силни връзки през 2012-та с Държавния департамент и Съвета по националната сигурност, докато е водила предизборната кампания в Украйна.

За „Подеста Груп“ има редица публикации през годините, понеже лобистката компания обслужваше и нашата страна, както и родни политици.

Тя се споменава във връзка с офшорните разкрития в „Панамските досиета“ и присъствието на братята Подеста в изтеклатата в „Уикиликс“ кореспонденция на Демократическата партия и Хилари Клинтън.

Сега се прави опит да се създаде нова компания, необременена от тази „слава“. Спорно е дали доскорошните клиенти на „Подеста“  ще гравитират към нея. При лобизма най-важни са личните контакти, а дискредитираните  ги загубват веднага.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!