Турската военна операция в Африн е насочена само срещу терористите и няма за цел да окупира областта.

Това заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Той повтори, че операцията ще продължи до премахването на последния терорист и докато не е сигурно, че Сирия отново принадлежи на истинските си собственици.

„Терористите ще бъдат прочистени и от района от град Манбидж до иракската граница, както Турция е обещала”, заяви Ердоган.

Според думите на президента, 343-ма терористи са били обезвредени от началото на операцията.

Той допълни, че продължава разрушаването на прокопаните от кюрдските сили тунели и окопи в района на Африн.

Освен с участието на командоси от специалните армейски части, настъплението се поддържа и от хеликоптери „Атак“ и дронове турско производство.

Междувременно говорителят на турския президент Ибрахим Калън подчерта, че Анкара няма да приеме изграждането на протодържавни образувания, а външният министър Мевлют Чавушоглу отново призова за спиране на оказваната на Силите за народна защита подкрепа.

Вчера от Белия дом съобщиха, че американският президент Доналд Тръмп е призовал за спиране на операция „Маслинова клонка”.

Тръмп обяснил на Ердоган, че ескалиращата операция срещу Африн може да подкопае постигането на общите цели на двете страни в Сирия. От екипа на Ердоган пък съобщиха, че той е заявил на Тръмп, че трябва да спре снабдяването с оръжия на кюрдските Отряди за народна самоотбрана в Северна Сирия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!