Опит на управляващите да наложат свой човек на поста председател на парламента, заеман досега от поддържания от Запада Хуан Гуайдо доведе до изостряне на политическата криза във Венецуела. Изборът на председател на Националното събрание на Венецуела се проведе заради изтичането на мандата на Гуайдо, който се обяви и за временен държавен глава. Новото ръководство на парламента се избира за следващите две години. Луис Пара се обяви за ръководител на парламента с мегафон, докато Гуайдо и неговите колеги депутати от опозицията бяха блокирани от сили за сигурност и не успяха да влязат в Народното събрание. Опозицията на Венецуела обяви, че е извършен „парламентарен преврат“, съобщи АФП.

Гуайдо все пак бе преизбран за председател на парламента на Венецуела от депутатите от опозицията и това стана в неделя на заседание, проведено в офис на вестник. Гуайдо получи гласовете на около 100 законодатели, включително няколко прокудени в изгнание миналата година и принудени да се укрият в чуждестранни дипломатически мисии поради репресия от режима на Николас Мадуро, които опозицията определи като „политическо преследване“.

Страните от „Групата Лима“ – 14 държави от Латинска Америка – излязоха със съвместно изявление относно непризнаването на изборните резултати на новото ръководство на Националното събрание на Венецуела, след които Луис Пара бе наложен на поста, съобщи РИА „Новости“.

„Народното събрание има конституционното право да избира своя оратор и ръководство без сплашване и намеса, така че ние не признаваме резултатите от изборите. Те нарушават това право и се провеждат без участието на всички депутати“, се казва в съобщението на уебсайта на перуанското външно министерство.

Документът осъжда използването на сила от официалните власти, които „не позволиха на депутатите от Народното събрание да получат безпрепятствен достъп до събранието, свикано на 5 януари, за демократичните избори на неговото ръководство“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!