Красимир Каракачанов
На снимката: министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Двама български офицери се намират понастоящем в Ирак, но те не са във военна мисия, а обучават личния състав на иракската армия. Към момента няма опасност за техния живот и здраве, заяви пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов. На въпрос как оценява ситуацията в Близкия Изток, военният министър отговори, че тя е „доста напрегната, всички го виждаме“.

„В Ирак ние имаме двама офицери, но те не са във военна мисия, а мисия по обучение на личния състав на иракската армия. Ние винаги имаме план за евакуацията им, и така или иначе до две седмици престои тяхната ротация, така че ще решим дали да ги изтеглим, но в края на краищата трябва да има общо решение на НАТО по въпроса“, заяви Каракачанов.

Той посочи, че ако има решение за изтегляне на всички страни-членки на НАТО, ще се изтеглим и ние. Военният ни министър поясни, че има две възможни решения.

„Едното е по общо решение да се изтеглят всички, другото решение е при ротацията да не я подновим. Но това е въпрос вече на политическо решение“, заяви Каракачанов.

Напрежението в региона рязко ескалира в петък, когато при прецизен удар близо до Багдад бе убит високопоставения ирански генерал Касем Сюлеймани, когото някои наблюдатели на процесите в Близкия Изток определят като равен по власт на вицепрезидент на страната. Това отприщи закани за ответен удар от страна на Техеран и предупруждение за още по-мощно наказание от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп. Очаква се Иран да активизира терористичните мрежи, които подмолно поддържа, и това може да постави в опасност чуждите граждани из целия регион.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!