Бившият военен лидер на босненските хървати Слободан Праляк е починал, след като погълна отрова по време на заседание на трибунала в Хага.

Бившият военен лидер на босненските хървати Слободан Праляк  получи медицинска помощ, след като погълна отрова по време на изслушването по делото срещу него в Международния трибунал за бивша Югославия.

Генералът изпи течността в момента, в който съдът потвърди присъдата му от 20 години за престъпления срещу мюсюлмани по време на войната от 1992-1995г. в Източен Мостар. След решението на съда той стана, вдигна ръка към устата си, наклони глава и погълна неопределена течност, обръщайки се към съдията с думите:

 „Изпих отрова“.

https://www.youtube.com/watch?v=j5_Gk5ZZGJI

„Не съм военнопрестъпник, противопоставям се на тази присъда,“ каза още 72-годишният Праляк.

С действията си той прекъсна заседанието на съда – което трябваше да бъде последното в историята на Международният трибунал.

Праляк бе сред шестимата обвиняеми, които бяха осъдени на първа инстанция общо на 111 години затвор за престъпления срещу босненски мюсюлмани по време на войната през 90-те.

Междувременно стана ясно, че президентът на Хърватия Колинда Грабар Китарович е прекъснала посещението си в Исландия и се връща спешно в Загреб заради събитията в Международния трибунал в Хага.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!