протести Капитолия
На снимката: Привърженици на Тръмп след нахлуването си в Капитолия

Щурмът на Капитолия във Вашингтон преди година. Всъщност трябваше да го очакваме. Защото още преди избирателните секции в САЩ да отворят врати за президентския вот, тогавашният президент Доналд Тръмп заяви, че може да има само една причина да не бъде преизбран: ако резултатите бъдат фалшифицирани. Което означаваше, че той и неговите милиони привърженици няма да приемат изборно поражение.

На ръба на държавен преврат

Но Тръмп изгуби. И радикалните му привърженици щурмуваха Капитолия тъкмо в деня, когато Конгресът трябваше да потвърди избирането на Джо Байдън. Кадрите от този щурм още тогава потресоха целия свят. Но едва от няколко седмици знаем, че в онзи 6 януари Съединените американски щати са се намирали на ръба на държавен преврат.

Ако не беше бързата реакция на неколцина служители, в сградата на парламента щеше да настъпи кървава баня, а вицепрезидентът можеше да се прости с живота си – само защото се подчиняваше на демократичните правила, а не на заповедите на президента. Беше на косъм.

Но вместо да послужи като червена лампа за всички демократични сили, независимо от партийната им принадлежност, този почти преврат се превърна просто в поредния аксесоар в деструктивния политически спектакъл в САЩ. Републиканците и до ден-днешен се опитват да попречат на разследването на тогавашните събития. Вместо да се вразумят и да се завърнат на терена на почтената политическа борба, където доминират убедителните аргументи, фактите и уважението към чуждото мнение, враждуващите страни се окопаха още по-надълбоко в своите траншеи.

Още от първия ден на Джо Байдън като президент републиканците започнаха да се готвят за следващата предизборна битка. В същото време управляващите демократи са затънали във вътрешнопартийни междуособици. А за политически цели се злоупотребява дори със смъртоносната пандемична криза. Републиканците издигат препятствия пред важни държавни помощи, защото не искат администрацията на Байдън да си пише червени точки преди следващата предизборна кампания.

Най-опасното

Но най-опасно от всичко е прекрояването на избирателните окръзи, чрез което се накърняват демократичните права на чернокожите и на други малцинства. Към това се добавят различни други ограничения, които в сърцевината си целят едно и също: да попречат на потенциалните избиратели на Демократическата партия да дадат своя глас.

Съединените щати с основание се гордееха с постиженията на своето движение за граждански права. Да, тази страна не е идеална, но досега поне изглеждаше, че всеобщото избирателно право е изляло стабилни основи за демокрацията.

Само дето вече не изглежда така. В една държава, където правилата на играта в социалните мрежи позволяват на расисти и теоретици на заговора да въздействат върху политическия климат много по-сериозно, отколкото действащият президент, човек трябва да се готви за най-лошото. И в момента сякаш никой не знае как да бъдат озаптени популистите, които са готови да съборят цялата система, за да си подсигурят трайно властта.

Коментарът е от „Дойче веле“. Заглавието е на редакцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!