САЩ, ядрен арсенал

САЩ имат 1740 ядрени бойни глави, разгърнати в готовност за действие, и още около 2 000 на склад. Вторите са резерв за случай на „технически или геополитически изненади“, съобщава „Интерфакс“, като се позовава на американския „Бюлетин на ядрените учени“.

Други 2 400 остарели бойни глави са изведени от употреба и ще бъдат утилизирани до 2030 година.

От ядрените глави в бойна готовност около 400 са монтирани на междуконтиненталните балистични ракети „Минитман 3“, а 890 – на базираните на подводници балистични ракети „Трайдънт 2 Д5“.

От тези на склад 400 са за „Минитман 3“, а 1030 – за „Трайдънт“.  САЩ имат 400-450 /по различни данни – бел. ред./ ракети „Минитман 3“, всяка от които може да носи до 3 бойни глави. Те регулярно биват модернизирани.

Освен това 200 крилати ракети с въздушно базиране и 100 атомни авиобомби са разположени в авиобазите „Майнот“ /Северна Дакота/ и „Уайтмен“ /Мисури/. За „доставянето“ им Пентагонът разполага с поне 46 бомбардировача Б-52Н и 20 „невидими“ бомбардировача Б-2. В резерва има още около 550 единици такова оръжие и 80 тактически авиобомби.

оръжия

В чужбина САЩ имат разположени 150 ядрени бойни глави в 5 бази. В Германия, Холандия и Белгия те имат по 20, в Италия – 40, а в Турция – 50 бойни глави.

При президентството на Доналд Тръмп САЩ започнаха производството на нов вид ядрени бойни глави, W 76-2, с ниска мощност, за своите ракети „Трайдънт“. Първите от тях вече са готови и ще постъпят на въоръжение през септември, съобщи „Гардиън“. Те притесняват експертите повече от мощните си „братовчеди“, защото правят употребата на атомно оръжие по-вероятна.

Новите бойни глави са замислени като гъвкава опция за САЩ за отговор на ограничена употреба на ядрено оръжие от вероятния противник /Русия/ в случай, в които иначе биха се въздържали да го направят, тъй като старите им бойни глави са твърде мощни и биха причинили огромни цивилни жертви. W 76-2 ще има мощност 20-30% от тази на бомбата в Хирошима.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!