Българската социалистическа партия съчета традиционния си първомайски митинг с откриването на предизборната си кампания за европейските избори. Преди обяд стотици привърженици на БСП, докарани с автобуси от цялата страна, се събраха пред храм-паметника „Св. Александър Невски”, откъдето тръгнаха на шествие към площада пред Министерския съвет.

БСП

Като музикален акомпанимент на т. нар. манифестация послужи емблематичната песен „Вятър на промяната”, както и виковете на червените за победа. Пристигайки пред сградата на правителството, червените побързаха отново да поискат оставката на управлението, призовани от партийните членове, говорещи от сцената.

БСП

Според левите премиерът Бойко Борисов се е скрил в кабинета си и се страхува. Той искал справедливост само за себе си, не за всички българи. Правителството пък водело държавата към пропаст.

БСП

Водачът на листата на БСП за европейските избори приветства симпатизантите на партията, с думите, че „е време България да поведе своята битка за справедливост, достойнство и свобода”. Тя сравни управлението у нас с диктатура и заяви, че единственото нещо, което ни пази от авторитаризма на Борисов е ЕС.

„Ние 12 години сме членове на ЕС  въобще не се доближаваме до него. Къде се намира България? Борисов ни вкара в кьошето на ЕС и е на път да изкара България от Европа. На път е да изкара България от Европа, защото ние заемаме всички последни места във всяка една сфера. И днес в България имаме управление с всички признаци на авторитарен режим. Имаме авторитарно управление и само членството в ЕС ни спасява от диктатура”, каза Йончева.

Йончева изтъкна интересна метафора:

„За всеки, който покаже тези корупционни практики, властта вади голямата бухалка, в която са превърнати държавните институции, така както в началото на 90-те години Борисов изваждаше малката бухалка“, коментира Йончева.

Според нея днешното управление репресира медиите и унищожава малките и средни стопанства, но промяната ще дойде с победата на БСП на предстоящите избори.

БСП

Интересна промяна можеше да се констатира в реториката на лидерката на БСП Корнелия Нинова, която се слави с антиевропейските си изказвания и откровено националистическите си лозунги. Днес, на откриването на предизборната кампания, тя изтъкна ЕС като възможност за по-голяма социална справедливост и установяване на върховенство на закона.

„Мислите, че Европа не може да ни подобри доходите. Може, ако нашите хора се преборят за минимална европейска заплата и минимална европейска пенсия. Смятате, че Европа не може да помогне на децата ни – да не заминават. Може, ако нашите представители се преборят за младежката гаранция, за образование и работа на младите хора. Отчаяни сте, че няма справедливост и правосъдие? Може да има. Може да има и в Европа, ако създадем европейска прокуратура и подкрепим г-жа Кьовеши за главен прокурор на Европа.”

БСП

Нинова започна изказването си пред симпатизантите на БСП от цялата страна с неизменните критики към управлението. Тя спомена и скандала с евтините апартаменти, който сериозно разклати подкрепата за ГЕРБ и доведе до много оставки в редиците им.

„Управляващите подават оставки, но остават с апартаменти, защото имат апартаментен морал”, подчерта Нинова.

Тя изтъкна, че хората в Ямбол качват болните си на ръце в болницата, но „Цветанов го качва луксозен асансьор директно в лъскавия му хол”.

БСП

По думите й БСП са единствените, които могат да заменят ГЕРБ и да доведат до промяната. Но Нинова предупреди, че управляващите подменят истината, ще подменят и предстоящите избори.

Под звуците на стари социалистически песни приключи манифестацията на БСП, на която се развяха трибагреници и червени знамена.

Във видеото вижте още от изказванията и атмосферата на днешното събитие:

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!