държавен бюджет

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, Възраждане и ИТН днес бюджетната комисия гласува 760 милиона лева повече приходи и съответстващи на тази сума разходи.

Според депутатите повечето приходи ще дойдат от увеличената инфлация, нарасналия внос и по-голям номинален размер на БВП до края на годината.

„760 млн. лв. повече ДДС са напълно постижими. Миналата година при акутализацията на бюджета завишихме приходите с 300 млн. лв., а в края на годината се оказаха с 800 млн. лв. повече, без да е имало такъв темп на инфлацията“, заяви Любомир Каримански, председателят на бюджетната комисия от ИТН.

От ДПС нправиха дори по-оптимистични заявки за данъчните приходи – можели да достигнат 900 милиона лева. „За нас не съществува риск за финансовото състояние на държавата“, заяви Йордан Цонев, макар миналата седмица на правителството да беше гласуван вот на недоверие заради неразумна финансова политика и защото в държавата нямало пари.

Финансовият министър Асен Василев изрази скептцизъм по отношение на възможността за допълнителни приходи и заяви, че ако този приход не се реализира, впоследствие държават ще трябва „да наложи лимити за изплащане на заплати, издръжка, плащания към бизнеса може да бъдат замразени.” Според него в тази ситуация има опасност държавата да влезе в позиция на лош платец през последните три месеца на годината.

Подобно становище изрази и Георги Ганев от „Демократична България”.

„По-добре е да заложим по-консервативна основа, а ако приходите бъдат преизпълнени, ще намалим дефицита“, заяви Ганев. Въпреки това предложението беше прието от новото мнозинство в парламента.

Разходната част

Макар много от партиите да изразиха скептицизъм по отношение на ефективността на нулевото ДДС за хляба, предложението на бившето управление беше прието като антиинфлационна мярка.

От друга страна, депутатите не приеха внесените на второ четене предложенията за нулев налог на брашното и 9% за олиото, плодовете, зеленчуците и месото.

Тъй като не постигнаха съгласие, депутатите отхвърлиха предложението за повишаване на акцизите върху цигарите от средата на годината, което означава, че те не би трябвало да поскъпнат. Заради това обаче ще бъдат пропуснати 100 милиона лева приходи за хазната.

Отново с гласовете на опозицията бяха гласувани пари за увеличение на заплатите в МВР. За 20-процента увеличение от ГЕРБ поискаха 180 милиона лева повече, от ИТН – 175 милиона лева, а от ДПС – 172 милиона лева. В крайна сметка се прие да бъдат отпуснати 175 милиона лева за увеличение на заплатите, но и за изплащане на обезщетения при съкращения.

150 милиона лева повече ще има и за увеличение на заплатоте в средното образование по предложение на ГЕРБ. Увеличават се и субсидиите за студентски столове и общежития и студентски и докторантски стипендии.

Актуализацията предвижда и повече пари за храмовете – 5,8 милиона лева, поради нарасналите сметки за ток. По предложение на ГЕРБ още 50 милиона лева ще бъдат отпуснати за подпомагане за отопление, като от ПП настояха тази мярка да бъде изпълнена само ако не се нарушава дефицитът по консолидираната фискална програма.

30 милиона лева ще бъдат отделени и за оборудване на новия блок за трансплантации на столичната МБАЛ Света Екатерина по искане на ГЕРБ. По искане на партията на Борисов други 25 милиона ще отидат за изграждането на детска болница в Пловдив, след като бившите управляващи не успяха да изградят такава в София.

Остава в края на годината да видим кой е бил прав относно размера на приходите в бюджета – министърът на финансите или новосформиралото се мнозинство и ще успеем ли да запазим 4-процентовия дефицит, който е важен за влизането ни в еврозоната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук