Пернишкият районен съд за намери за невинен бившия кмет на Трън Станислав Николов, който блъсна 6-годишно дете с джипа си и му нанесе тежки травми за цял живот. Близките на пострадалия Ивайло ще обжалват решението на съда и ще търсят справедливост докрай.

Детето бе блъснато от кметския джип в края на 2015 г. пред училището в Трън. Делото беше преместено от Трън в Перник по нареждане на главния прокурор. От прокуратурата признаха още, че свидетели на инцидента са били притискани да мълчат, за да затруднят разследването. Към някои от тях са били отправяни и смъртни заплахи. Всички автотехнически експертизи, както и съдебно-медицинската, показаха, че вината за инцидента е на Станислав Николов, съобщи „Нова телевизия“.

Три години след инцидента Ивайло все още се възстановява. Той ходи на психолог, а травмите му са за цял живот. За това време Станислав Николов не е попитал как е детето, нито се е извинил.

Районна прокуратура – Перник внесе обвинителен акт срещу Станислав Николов, кмет на Община Трън, затова, че на 13.11.2015 г. в Трън, в зоната на кръстовище пред училищния двор на СОУ „Гео Милев“, при управляване на лек автомобил марка „Фолксваген“, модел „Туарег“, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил тежка телесна повреда на 6-годишно дете.

На 13.11.2015 г., около 7.45 часа, Станислав Николов е управлявал л.а.“Фолксваген Туарег”, движейки се по ул.“В.Стоянов“ в посока към СОУ „Гео Милев“- гр. Трън. Върху задната броня на лекия автомобил имало монтиран ролбар, изработен от две успоредни тръби. Достигайки близо до сградата на училището, Николов преминал край монтиран в дясната част на улицата пътен знак А 19 „Деца“, отклонил се вляво и спрял в зоната на кръстовище. Там изчакал слизането на своя син, след което продължил по улицата в посока сградата на Районен съд – Трън. По това време по описаната улица, но в обратна посока, се движел училищен автобус. Шофьорът на автобуса счел, че автомобила на обвиняемия пречи на влизането му в училищния двор и спрял. В този момент 6-годишното дете предприело пресичане на ул. „Петко Д.Петков“, минавайки на около 2 метра зад училищния автобус. Бившият кмет вече се движел със скорост от 25 км/ч, което му попречило да възприеме своевременно детето и го е блъснал с лявата задна странична част на лекият автомобил – точно в областта на монтирания ролбар.

Разследването на РП – Перник е установило, че Станислав Николов не е изпълнил задължението си като водач на пътно превозно средство да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, както и задължението си при приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, водачът на пътно превозно средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост – и да спре.

Автотехническата експертиза е установила, че в зона на действие на пътния знак „А-19 – Деца“, Николов се е движел със скорост 25 км. в час, която не му е позволила при внезапната поява на 6 годишното дете да спре автомобила преди да настъпи ударът с него. На пострадалото дете е причинена загуба на слезка/ тежка телесна повреда/, както и множество средни телесни повреди.

Първоначално разследването се е ръководело от „Районна прокуратура“ – Трън. По повод множество публикации в медиите за необективност в действията на разследващите органи, главният прокурор Сотир Цацаров се запозна с материалите по досъдебното производство и разпореди разследването по делото да се проведе в район, различен от района на „Районна прокуратура“ – Трън. За да се избегне каквото и да е съмнение в обективността и безпристрастността на разследването, предвид обстоятелството, че водач на автомобила е кметът на Община Трън, главният прокурор разпореди ръководството и надзора върху това разследване да се осъществява от „Районна прокуратура“ – Перник.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!