ера Йоурова и Виктор Орбан
На снимката: Вера Йоурова и Виктор Орбан /колаж: wuzupnigeria.ng/

Унгарският премиер Виктор Орбан изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с искане за оставката на нейния вицепрезидент Вера Йоурова, след като тя разкритикува унгарския премиер, съобщи „Политико“. Той също така обяви, че неговото правителство засега ще „прекрати всички двустранни контакти“ с Йоурова. Орбан е ядосан на Йоурова заради нейните критики към положението на унгарската демокрация под негово управление. Тя обаче има подкрепата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

С какво Йоурова ядоса премиера?

„Според вицепрезидента в Унгария се изгражда „болна демокрация“ и освен това тя обижда гражданите на ЕС с унгарска националност, като казва, че не са в състояние да формират независимо мнение“, написа премиерът .

Оплакванията на Орбан дойдоха след като Йоурова – заместник-председателят на Комисията с ресор ценности и прозрачност – каза пред списание „Дер Шпигел“ този уикенд:

„Г-н Орбан обича да казва, че изгражда нелиберална демокрация… Бих казала: той изгражда лоша демокрация“.

Унгарският министър на правосъдието Юдит Варга също призова за оставката на Йоурова.

„Никоя демократична институция не трябва да толерира лидер, който използва такива обиди, както тя в интервюто си за„ Шпигел“, написа тя в „Туитър“.

В писмото си Орбан заяви, че коментарите на Юрова са „не само пряка политическа атака срещу демократично избраното правителство на Унгария, но и… унижение към Унгария и унгарския народ. Първото е неуместно, второто е неприемливо“.

Той също така описа нейните забележки като „в противоречие с ролята на Комисията като неутрална и обективна институция“.

Съюз на „нарушителите“ срещу ЕК

Унгария, заедно с Полша, отдавна е на нож с Еврокомисията относно това дали нейното правителство отстъпва от демокрацията и върховенството на закона.

В понеделник министърът на външните работи на Унгария заяви „стига вече някои западноевропейски политици са ни използвали като боксова круша“, обявявайки създаването на нов съвместен мозъчен тръст с Полша, който да оценява състоянието на върховенството на закона в ЕС, без да се поддава на „двойните стандарти“ на Брюксел.

Фон дер Лайен застава зад Йоурова

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен има „пълно доверие“ на вицепредседателя Вера Йоурова, заяви говорител на ЕС, след като унгарският Виктор Орбан поиска оставката й.

Говорителят на Европейската комисия Дана Спинант потвърди, че Фон дер Лайен е получила писмото на Орбан и ще отговори, но добави:

„Нашите опасения по отношение на върховенството на закона в Унгария са добре известни“, съобщи „Франс прес“.

Говорителят обяви, че предстои Йоурова да представи доклад за състоянието на върховенството на закона в държавите-членки на ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук