Унгарският премиер Виктор Орбан изнесе силна реч в Европейския парламент, но това не отърва страната му от начало на наказателна процедура. Събитията от бурните вторник и сряда, обаче, показват все по-задълбочаващото се разделение между либерална Европа и лидери като унгарския, които искат демокрация с повече национален суверенитет, особено по някои определени въпроси като миграцията. Никоя от страните не надделя в дебата, но мнозинството се наложи при гласуването и предприе мерки спрямо Будапеща. Само бъдещето ще покаже накъде ще тръгне този спор, но унгарското правителство вече се готви за нов отпор.

„Решението на Европарламента не беше нищо друго, освен жалко отмъщение по адрес на Унгария от страна на политиците, поддържащи миграцията“ – цитират редица медии думите на унгарския външен министър Петер Сиярто.

Самият Орбан още в началото на речта си от вторник предупреди, че унгарците са народ, който никога не се предава, и, изглежда, предстои да видим именно това:

„Трябва да знаете, че унгарците никога не се отказват от борбата и днес аз отново ще се опитам да внеса здрав разум в този дебат. Спорът ни е отчасти с вас, отчасти с американския финансов спекулант. Знам, че размерът, тежестта и мощта на Унгария са по-малки от тези на финансовия спекулант Джордж Сорос, който сега атакува Унгария и който, въпреки че е съсипал живота на милиони хора… е добре приеман от топ лидерите на ЕС.“

Орбан не подмина Сорос и в това си изказване и вероятно ще продължи да се утвърждава като антисемит в очите на някои – критика, която вече е получавал при други свои изяви. Резултатът от гласуването за наказателна процедура срещу Унгария обаче бе 448 „за“ и 197 „против“ при 48 „въздържал се“ и показва, че идеите му за „илиберална демокрация“ не са без отзвук.

Самият той приведе в подкрепа на правилността на своите политики успехите на Унгария под негово ръководство:

„През 2008 година започнахме от нивото, на което беше Гърция … Имахме много проблеми за решаване, но вече имаме основание да се гордеем. Убеден съм, че успехът на Унгария е успех и на ЕС, а ЕС днес има голяма нужда от примери за успехи.“

Това обаче, според авторитетното издание „Политико“, не е трогнало големите страни като Франция и Германия, които, заедно с Европейската комисия, са „в другия лагер“, докато правителствата от Централна и Източна Европа подкрепят концепцията на Орбан.

Последвалият вот нагнети напрежението върху лидерите на ЕНП да извадят партията на Орбан „Фидес“ от блока, като особено активни са най-либералните партии, но парламентарният лидер на ЕНП Манфред Вебер не изглежда склонен да предприеме тази стъпка, коментира изданието. Той обаче предупреди:

„За нас е ясно, че европейските ни ценности не подлежат на преговори.“

При разликата в гледните точки на мнозинството в ЕП и на управлението в Будапеща става трудно да се приме, че страните всъщност претендират за изповядване на сходни ценности. Самият Орбан представи в речта си своята държава като защитница на консервативните християнски ценности и отказа да направи каквито и да било отстъпки пред критиците си. Същевременно ден по-късно мнозинството в ЕП аплодира доклада за Унгария на холандската депутатко от „зелените“ Юдит Саргентини, в който се констатира, че Будапеща нарушава европейските ценности.

„Много се радвам, че докладът ми за Унгария получи такава подкрепа, но става дума най-напред за правата на унгарските граждани“ – заяви тя.

Объркващото е, че Саргентини е загрижена за правата на същите онези унгарски граждани, които, според речта на Орбан, „унгарското правителство е помолило за подкрепа… за да формулира своята позиция по конкретните теми, която да представи в Брюксел“ и които би трябвало да са съгласни с неговата политика.

Кой е прав и кой – не, може би ще покаже бъдещето. Може и да не покаже. В мътната ситуация, в която всички борци за правата на гражданите са разделени на два практически враждуващи лагера, засега е неясно колко далеч ще стигне вече гласуваната процедура срещу Унгария по член 7, която може да завърши с отнемане на правото на страната на глас в ЕС. Това, което е ясно, е, че след този рунд от сблъсъка критиците на Орбан в Будапеща посрещат резултата от гласуването в ЕП с еуфория.

Стефания Капрончжай, лидер на „Унгарски съюз за граждански свободи“, заяви, че това очертава „червена линия пред системното нарушаване на споделените ни европейски ценности“. Тя добави, че скоро може да се очакват още сътресения, но нейните единомишленици не са притеснени от това, защото са готови.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!