Председателят на ПГ на ЕНП Манфред Вебер заяви, че България и Хърватия трябва без никакво отлагане да станат част от Шенгенското пространство. Вебер не спомена Румъния, а изявлението бе направено пред ЕП като реакция на речта на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Вебер подчерта, че ЕК още през 2010 г. се е обявила, че България и Румъния са готови за влизане в Шенген, но това не се е случило поради едностранното вето на Франция, Германия и Холандия, което се е наложило изцяло поради вътрешнополитически причини. Юнкер миналата година заяви, че България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген, припомня „Юроактив“.

Хърватия е член на ЕС от 2013, но все още не е получила зелена светлина от ЕК. Членството на Хърватия в Шенген се блокира и от Словения поради териториалните спорове за Пиранския залив.

Според „Юроактив“ и Юнкер, и Вебер знаят, че няма никакви шансове в най-скоро време да се стигне до разширяване на Шенген, защото самият шенгенски проект е в опасност поради мигрантския натиск, за който говори и самият Юнкер в речта си днес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!