Виктор Орбан ЕНП

Унгарският министър-председател Виктор Орбан днес, че налагането на вето върху бюджета на ЕС от държавата му е заради опита за „изнудване“ от страна на съюза на страни, които се противопоставят на миграцията.

Унгария и Полша блокираха в понеделник одобрението на дългосрочния бюджет на ЕС и спасителния коронавирус-пакет от 1,8 трилиона евро и потопиха блока в политическа криза.

„В Брюксел днес гледат само на държави, които допускат мигранти, като на управлявани от върховенството на закона“, каза Орбан в изявление. „След като това предложение бъде прието, няма да има повече пречки за обвързването на държавите-членки с общите средства за подпомагане на миграцията и за използването на финансовите средства за изнудване на страни, които се противопоставят на миграцията.“

Варшава и Будапеща се противопоставят на обвързването на финансирането от ЕС със зачитане на върховенството на закона и техните пратеници наложиха вето на всяко решение за продължаване – ефективно блокирайки стратегията за възстановяване на коронавируса на блока. Полша и Унгария остават непримирими срещу обвързването на бъдещото си финансиране с преценката на Брюксел дали техните разходи са в съответствие със законодателството на ЕС.

„В дебатите, свързани с миграцията, през последните години върховенството на закона се превърна в политическо и идеологическо оръжие. Без обективни критерии и възможност за правно средство за защита. Никоя процедура, която има за цел да санкционира държавите-членки, не трябва да се основава на това,“ каза той.

По думите на унгарския лидер обвързването на икономически и финансови въпроси с политическите дебати би било груба грешка, която би подкопала единството на Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!