„Зелените коридори“ за пазаруване на възрастните хора не помагат, а само създават напрежение между клиентите и струпане на хора пред магазините. Това заявяват в своя позиция от Сдружението за модерна търговия, като настояват мярката да отпадне.

Под искането са се подписали представители на 12 търговски вериги. Вместо това, от Сдружението декларират готовност за съвместна разяснителна кампания с Министерство на здравеопазването с апел за въздържане от пазаруване във времето от 8:00 до 10:00 сутринта за хората под 65 години.

Според бизнеса ако останат часовите пояси от 13:30 до 16:30 часа се образуват повече опашки и рискови струпвания на хора пред магазините в началото и в края на „коридора“.

„Мярката няма да изпълни ролята си да бъдат защитени уязвимите хора, защото тяхно право е да изберат часове за пазаруване извън обявения коридор“, подчертават от Сдружението за модерна търговия.

В същото време мярката ограничава правата на работещите хора над 65 години, които не биха могли да се възползват от възможността да пазаруват в предвидения коридор. По думите и на омбудсмана Диана Ковачева, смисълът на мярката би трябвало да е в това да дава, а не да отнема права.  Според Сдружението за модерна търговия, въведените зелени коридори ни изправят пред втората хипотеза.

Според търговските вериги мярката нарушава и правата на хората под 65 години. Тя затруднява тяхното пазаруване и обърква техния дневен ритъм. Широкият интервал от три часа ги ограничава допълнително, предвид факта, че родителите на ученици и малки деца сутрин са заети с грижите за тях и с помощта в организацията на онлайн обучението им, а на работещите дистанционно възрастни се налага да пазаруват след 16:30 заради забраната за пазаруване в зеления коридор.

Така допълнително и изкуствено се създават предпоставки за струпвания и неспазване на противоепидемичните мерки за социална дистанция. Ограничението затруднява и работещите на сменен режим.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!