Руската църква в София
Руската църква в София. Снимка: БНР

Руското посолство у нас нагнетява напрежение, като неправомерно е затворило вратите на храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, заяви журналистът Горан Благоев  заяви пред БНР.

Църквата беше затворена от руското представителство, след като в края на миналата седмица архимандрит Васиан (Змеев) и още двама негови сподвижници бяха експулсирани от страната. Васиан беше посочен от ДАНС като заплаха за националната сигурност. Посолството на Москва у нас изрази възмущение, а храмът беше затворен. Вчера пред него се събраха граждани, които оставиха цветя и поискаха да бъде отворен.

Каквото  и да се случва с предстоятеля на храма, няма основание да се спира богослужебният живот. Там служат и двама български свещеници. Целта е да се нагнетява напрежение в българското общество и да се всява ново разделение. Вместо да даде обяснения, руското посолство предпочита да размахва пръст и да се заканва“, заяви Благоев, който е и историк с публикувани книги за църквата.

От идването на Васиан Змеев през 2018 година българо-македонските църковни отношения започнаха да навлизат в тотален ступор, отбеляза още Горан Благоев.

„Значение има и въпросът с признаването самостоятелността на Македонската църква. Цариградският патриарх я призна отдавна. Българската църква все още има едни витиевати формулировки. Тук също трябва да търсим дългата ръка на Москва“, обясни той.

Ако е вярна информацията, която се прокрадна тихомълком, че от 1997 година храмът е към руското посолство, това е един много интересен казус, смята Горан Благоев.

„Защото става въпрос за църковна собственост към структура, свързана с държавна власт, а ние чухме, че Митрофанова каза, че църквата е отделена от държавата. Дори храмът отново да е станал собственост на руското посолство през 1997 г., каквато е бил до 30-те години на ХХ век, нищо не пречи да бъде отворен за богослужебна дейност.“ 

Големият проблем е, че Българската църква действа малко като разпасана команда, Светият синод е абадикирал от ролята си, отбеляза Благоев.

Може да се окаже, че Васиан Змеев има достатъчно информатори във високите етажи на Българската православна църква. А и вижте реакциите на част от митрополитите, които са в унисон с руските интереси. Надявам се да има депутати, които да зададат въпроси на председателя на ДАНС по тази тема. Какво се прави по отношение на българите, които са проводници на руско хибридно влияние, включително и в църковните среди?“, попита историкът.

Благоев коментира и изказването на Делян Пеевски, че ще се търси допълнително финансиране за Руската църква.

„Това са пълни смехории. Последното нещо, от което има нужда Руската църква, е допълнително финансиране. Това е трупане на политически дивиденти“, обясни Благоев.

Руската патриаршия ще се опита да неглижира случая. Имам неприятно предчувствие, че може Васиан Змеев да се върне на бял кон. При смяна на политическата власт нещата могат да се обърнат„, предупреди Горан Благоев.

„Едва ли не в името на бротолюбието трябва да търпим всеки шпионин да си разиграва коня“, обобщи той.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук