Руската църква
Руската църква.

Проверка на прокуратурата е установила, че има основание държавата да атакува по съдебен път собствеността върху храма “Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.

Това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков след среща с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

На среща в кабинета на главния прокурор, Сарафов разяснил на Цеков установеното от прокурорската проверка.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) може да заведе дело, на база на което държавата да бъде призната като собственик на земята и на самия храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, известен още като „Руската църква“, стана ясно от думите на Виктор Малинов, завеждащ отдел „Надзор за законност“ във Върховната административна прокуратура (ВАП).

Малинов добави, че според Сарафов от обществен интерес е държавата да атакува по съдебен път претенциите на руската страна върху собствеността на храма.

Той беше затворен след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници.

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще извършват богослуженията в храма. В понеделник от пресслужбата на кабинета съобщиха, че държавата е готова да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма.

В същото време стана ясно, че руското посолство в България има акт за собственост на храма. На 27 юли 1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от Руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук