Кьовеши
На снимката: Лаура Кьовеши

Органите на реда като МВР и агенция „Митници“ вече имат възможност да могат да подават сигнали до европрокуратурата и без да се налага да информират главния прокурор Иван Гешев, както беше до момента. 

Промяната е инициирана от Каура Кьовеши, а целта е да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията.

МВР и митниците ще могат да уведомяват ръководената от Лаура Кьовеши европрокуратура, за да прецени тя дали да изземе производствата за собствено разследване, обяснява Министерството на правосъдието.

МВР и Агенция „Митници“ ще функционират и като звена, които препращат сигналите, получени от националните органи до централната служба на Европейската прокуратура в Люксембург, когато националните органи изберат този канал на комуникация.

Разширен е и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура. Това са всички органи, които в хода на дейността си са получили информация за престъпление, спрямо което Европейската прокуратура би могла да упражни своята компетентност. Напомня се, че Европейската прокуратура е компетентна да предаде на съд престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!