Украйна

Украинското министерство на външните работи извика българския посланик в Киев Костадин Коджабашев поради изказването на президента Румен Радев, че Крим е руски.

Украинската страна предаде на посланика позицията на Киев относно некоректното и неприемливо изявление на президента на България Румен Радев по отношение на Крим по време на вчерашните предизборни телевизионни дебати. Подчертано бе, че думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и са в рязък дисонанс с официалната позиция на София за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международнопризнати граници.

„Очакваме българският президент Румен Радев да коригира вчерашното си изявление“, се казва в позицията на украинското външно министерство.

 

По време на вчерашния дебат между двамата претенденти за президентския пост попитан от проф. Анастас Герджиков на кого принадлежи Крим Румен Радев заяви: На Русия.

А ето и как се разви дебата:

„Във външната политика е изключително важно да има прагматизъм. Санкциите, които бяха наложени в резултат на Крим и на Украйна, не дават резултат. Колко години оттогава ние нямаме промяна в поведението“, каза Радев.

„Не чух чий е Крим, но общо взето отговорихте нещо“, репликира Герджиков.

„Крим е руски, какъв да е“, отвърна Радев.

Посланик Костадин Коджабашев увери украинската страна в непоколебимата подкрепа на България за териториалната цялост на Украйна, за статута на Крим като неразделна част от територията на страната и за усилията за деокупация на полуострова, в частност с помощта на участието на България в Кримската платформа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук