балотаж Радев Герджиков
На снимката: Румен Радев и Анастас Герджиков

Проведе се дебатът на годината с участието на Румен Радев и Атанас Герджиков, предаван на живо по Българската национална телевизия, който предшества балотажа на президентските избори.

Бъдещото правителство

„Политическите партии трябва да търсят сходството по секторни политики, моделът да се обединяват около някой министър не работи. Предишните консултации бяха трудни. Този път трябва да се стигне до обединение под формата на коалиция. Ако няма компромис от всяка от партиите поканени в коалицията и този път няма да се получи.“. Това заяви Румен Радев, коментирайки възможността за сформиране на ново правителство.

Той обясни, че на предишните два избора е нямало желание за диалог. Това изказване обаче провокира отговор у проф. Герджиков, който обвини Радев, че като президент не е направил достатъчно за сформиране на правителство.

„Президентът създава условия дебатът да протече по най-добрия начин. Президентът не е арбитър, той е посредник. Той не е архитект на коалиции“, добави Радев.

Радев отговори и на въпроса дали той стои зад проекта „Продължаваме промяната“:

„Не се занимавам с политическо инженерство. Поканих Василев и Петков да участват в служебния кабинет, бяха много добри министри, редица слабости на предишното управление разкриха, решиха да скочат в партийната политика, това си е тяхна отговорност“, каза Радев.

За Герджиков и казусът с ДПС

Запитан за казуса с негласната подкрепа от ДПС, Герджиков посочи, че думата обединител не произлиза от него, а от Конституцията, където президентът е провъзгласен за обединител.

„Той трябва да бъде обединител на нацията, лице на държавата, Радев Вие не се ли разпознавате в този профил“, обърна се кандидатът за президент Анастас Герджиков към опонента си Румен Радев в телевизионния дебат, излъчван по обществената телевизия.

Вчера в СУ е имало полиция, която е питала дали някой купува гласове, а днес е имало национална полиция и е казал да му бъдат предадени документите до утре, каза Герджиков и попита Радев дали не го притеснява поведението на неговия „началник щаб“ Бойко Рашков.

„Г-н Радев, слезте от облаците, стъпете малко на земята. Питайте хората какво виждат, какво прави полицията“, продължи Герджиков.

Промяна на Конституцията

Беше коментиран и казусът с промяната на Конституцията на България и идеята  за внасянето на проект за нова такава от президента Радев. Герджиков заяви, че се опасява от това какви идеи има в нея. Радев обаче отвърна, че чака стабилен парламент, в който да внесе проекта си. Герджиков обаче заяви, че според него не е добре да Конституцията да се променя, а промените в съдебната система не трябва да са прицелени към Иван Гешев, а към установяване на върховенството на закона.

Според Радев проблемът с прокуратурата е и системен, и личностен, като по негови думи основният проблем с прокуратурата е, че главният прокурор е на практика несменяем, а същевременно действията му не могат да бъдат контролирани. И двамата кандидат-президенти отрекоха да има нужда от референдум по темата със Северна Македония.

За ваксинацията и ковид мерките

Още в началото на разговора стана ясно, че както Радев, така и Герджиков са ваксинирани.

Радев заяви, че страната ни излиза от ковид кризата и обяви досегашните мерки като успех. Според проф. Герджиков обаче въвеждането на зеления сертификат е било начин с принуда да бъдат накарани хората да се ваксинират. Попитан от Радев какво предлага вместо зелен сертификат, Герджиков отговори, че той не може да разрешава проблеми, които са от лятото, но все пак има някои идеи – да се стимулират лекарите, да се осигурят достатъчно лекарства и др.

„Не съм съгласен с розовата картина, която Радев рисува за коронавируса. Трябваше да бъдат взети мерки много по-рано, заяви Герджиков и призовава всички да се ваксинират. Той също каза, че е ваксиниран, но според него въвеждането на зеления сертификат е принуда.“

От темата за мерките двамата плавно преминаха и към темата за икономиката. Радев изтъкна, че проблемът с инфлацията е световен, на международните пазари, инфлация има в САЩ и Западна Европа.

Всичко това бе в контекст на критики на Герджиков, че властта не взема мерки срещу цените, стоките от първа необходимост скачат – нещата, също както при ковид, са изпуснати още лятото. Според кандидата на ГЕРБ държавата преминава от криза в криза. Радев отвърна, че правителството е предприело действия, а парламентът е бавил актуализацията на бюджета. Държавният глава се защити и с липсата сега на парламент, за да гласува законови промени, ако са нужни.

Отношенията с Русия

Русия не може да ни бъде модел за развитие, но не може да ни бъде и враг, най-малкото, защото в паметта на българите тя е освободител. Най-важното е да търсим диалог – диалогът в рамките на ЕС с Русия е нарушен, а същевременно такъв се води

Герджиков също заяви, че населението не трябва да се дели на русофили и на русофоби, тъй като Русия е важен партньор на България.

Крим е украински, без значение какъв флаг се вее над тази територия, заяви категорично позицията си относно анексирането на полуострова от Русия. Румен Радев имаше по-малко категорична позиция, като заяви, че санкциите, наложени на Крим и на Украйна не са дали резултат и трябва да се премине към по-прагматични мерки.

Герджиков отново повтори въпроса, на което този път Радев отговори „Руски е в момента, какъв да е?“.

И двамата се обявиха против корупцията

Коментирайки темата за САЩ и Закона „Магнитски“ и двамата стигнаха до консенсус, че трябва да се предприемат спешни мерки срещу корупцията в България. Румен Радев похвали мерките по закона „Магнитски“.

Атанас Герджиков посочи, че се радва, че с настоящия президент са на едно и също мнение относно корупцията и допълни: „Ние трябва сами да си хващаме проблемите и сами да си ги решаваме.“

За шкафчетата

Приписвате ми грехове, предполагаеми на други хора, каза кандидатът за президент Анастас Герджиков в отговор на въпрос на другия кандидат Румен Радев.

Шкафчетата не са мои. Обаче вашите провали, кризата, в която затънахме, са ваши, заяви Герджиков и продължи в отговора си към Радев:

„Вие не можахте нито да кажете къде сбъркахте, нито къде аз съм сгрешил. Непрекъснато се опитвате да ме прикачите към Бойко Борисов, към който имате явно фиксация. Един добър президент не трябва да мисли само за Бойко Борисов. Подкрепям всички институции. Аз нямам никакво отношение към главния прокурор като личност, не ме интересува. Ако главният прокурор не си върши работата, нека да бъде сменен. Не ми преписвайте Борисов, Гешев, а отговорете какво вие сте направили“, каза Герджиков.

Може ГЕРБ и Борисов да са допуснали грешки, но направиха и добри неща, а вие допуснахте само грешки, заключи Герджиков.

Заключителни думи

В края на дебата Атанас Герджиков обеща да не е президентът, който помрачава Нова година на българите със своите речи, а, от своя страна, Радев посочи, че българите имат нужда от промяна и от истината и призова българите да гласуват на 21 ноември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук