Панагюрското златно съкровище
Източник на снимката: БГНЕС

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща в Панагюрище на 1-ви септември. Тракийският шедьовър ще бъде експониран в специално изградената зала трезор, съобщава БНР.

С фотодокументална изложба ще бъде отбелязана и 10 годишнината от изграждането на залата трезор, която стана възможна благодарение на мецаната проф. д.р Лъчезар Цоцорков.

По традиция, панагюрското златно съкровище пристигаше всяко година през месец май, когато са тържествата посветени на Априлското въстание.

За първа година завръщането се отложи, но от 1-ви септември до 17-и октомври, жителите и гостите на историческия град ще могат да се насладят на изяществото на уникалния тракийски сервиз и на атмосферата, която със звук и светлина, създава залата -трезор.

В изграждането й са инвестирани 8 милиона лева, като всеки един от златните съдове е поставен в отделна бронирана витрина. През последните 10 години, през залата -трезор в Панагюрище са преминали над 920 хиляди туристи.

Припомняме, че Панагюрското златно съкровище е тракийски, античен, златен комплект съдове с общо тегло 6,164 кг. Открито е на 8 декември 1949 г. на 2 км от гр. Панагюрище от Павел, Михаил и Петко Георгиеви Дейкови. Смята се, че комплектът е принадлежал на владетел на племето одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е. и е бил използван за религиозни церемонии. В стила и украсата му се съчетават тракийски и елински влияния. Състои се от 9 златни предмета – една фигона и осем ритона. Подобни съдове от благороден метал са символи на социален статут и са използвани при ритуални действия на тракийските жреци.

Още новини за култура – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук