Гвардейци внесоха оригинала на Търновската конституция в залата на Учредителното събрание, където с тържествена сесия 44-ото Народно събрание отбелязва 140-ата годишнина от приемането на първия български основен закон.

Търновска конституция

Заседанието на парламента беше открито от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева със звънеца, използван през 1879 г.

Търновска конституция

Деца от вокална група „Пеещи камбанки“ изпълниха акапелно химните на Република България и на Европейския съюз.

Председателят на парламента и представители на всички парламентарни групи в 44-ото Народно събрание произнесоха празнични слова по повод празника днес. На тържественото заседание на парламента присъстваха и представителите на БСП, които повече от месец не участват в заседанията на Народното събрание, след като обявиха, че напускат парламента.

Търновска конституция
на снимката: Председателят на 44-ото НС Цвета Караянчева

Председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева определи изработването на Търновската конституция като дело на върховно родолюбие и държавническа мъдрост.

„Преди 140 години представители на българския народ с различни идеологии, различни представи за бъдещето и различни интереси се обединиха и превъзмогнаха тези свои различия, за да създадат първата българска Конституция. те превъзмогнаха враждите си и личната си горделивост, за да докажат пред целия свят, че България има силата и смелостта да вземе съдбата си в свои ръце и да поеме пътя си на независима държава“, каза Караянчева.

От своя страна президентът Румен Радев, който също присъства на честванията, обяви, че приветства решението Велико Търново да се обяви за духовна и историческа столица на България.

Приветствам решението на Народното събрание, основано на историческата памет и духовно минало на град Велико Търново. Очаквам и вярвам, че това решение ще бъде уплътнено със значими събития, инициативи за запазване на нашата историческа памет и укрепване на духовността, каза държавният глава.

Търновска конституция
на снимката: Президентът Румен Радев

По-рано народните представители и гостите на тържествената сесия във Велико Търново наблюдаваха въстановка на събитията от преди 140 години. Те бяха посрещнати в сградата на музея „Възраждане и Учредително събрание“ с китки здравец.

На тържествената сесия във Велико Търново народните представители приеха Обръщение към българския народ по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Търновска конституция

Празникът днес започна с молебен в Катедрален храм „Рождество на Св. Богородица“ във Велико Търново. На него присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и много народни представители, кметът на Велико Търново Данаил Панов и гости на честването

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!