Мамука Бахтадзе, Бойко Борисов, дигитален коридор
на снимката: Министър-председателите на България и Грузия Мамука Бахтадзе и Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с премиера на Грузия Мамука Бахтадзе, който е на официално посещение в България. В Министерски съвет двамата проведоха разговор на четири очи.

Мамука Бахтадзе и Бойко Борисов
на снимката: Министър-председателите на България и Грузия Мамука Бахтадзе и Бойко Борисов

Премиерите и делегациите на двете страни са обсъдили сътрудничеството в сферата на инфраструктурата, транспорта и енергетиката.

„Грузия и България споделяме дълга история. Една от общите връзки е манастирът Бачково, който е бил открит от братята Бакуряни от Грузия. Двустранните отношения са все така силни. През всичките тези години имаме много съвместни проекти, каза след срещата премиерът на Грузия Мамука Бахтадзе.

През последните години България се превърна в Топ 10 на търговските партньори на Грузия, отчете премиерът.

Мамука Бахтадзе и Бойко Борисов
Мамука Бахтадзе и Бойко Борисов

Една от обсъдените теми е увеличаване на капацитета на фериботните връзки между двете страни. В съвсем близко бъдеще ще бъде изграден нов дигитален коридор между България и Грузия. Обсъдени са също проекти в хуманитарните дейности.

През тази година Грузия е направила още по-солидни връзките с ЕС. „Пътят ни към ЕС и НАТО ще отвори още повече възможности. Надяваме се да работим още по-усилено с България, за да постигнем нашите цели. Благодаря на страната ви и за подкрепата ни по пътя за членството в НАТО, отбеляза Мамука Бахтадзе.

Русия продължава да окупира повече от 20% от територията на Грузия, това подкопава нейната цялост. Само твърдата позиция на международната общност може да доведе до мир в страната, каза още грузинският премиер

Имаме равноправен партньор. Колегата е ръгбист, капитан на националния отбор, сериозен човек. Затова, си поговорихме и за спорт. Страната е много по-напред от Украйна и Молдова“, заяви след срещата Борисов.

Сега имаме 2 ферибота на седмица. Амбицията ни е да ги направим по два на ден. Със съвместните проекти смятаме да върнем блясъка на пристанище Варна.

Двамата премиери са си дали срок от 3-4 месеца да тръгнат по същество проектите.

Борисов заяви още, че до няколко месеца ще започне полагането на кабел за високоскоростен интернет.

Българският премиер разкри, че е обсъден и проект за развитие на ВЕИ сектора.

Мамука Бахтадзе и Бойко Борисов
на снимката: Премиерът Бойко Борисов

Борисов заяви, че България е готова да помогне с български реставратори да се включат във възстановяването на парижката „Света Богородица“.

Последната среща на премиерите Борисов и Бахтадзе беше през септември 2018 г. в Ню Йорк по време на 73-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации. Сред обсъжданите теми тогава бяха подкрепата на България за евроатлантическата перспектива на Грузия, както и партньорството в отбраната и сигурността.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!