Емблематичният доайен на 45-отото и 46-ото Народно събрание – икономистът Мика Зайкова няма да бъде в следващия парламент. Това става ясно от изборните резултати.

Зайкова беше водач на листата на „Има такъв народ“ в Смолян. Там обаче партията успя да събере едва 3793 гласа, за разлика от предишните избори, на които цели 10 176 човека в област Смолян се довериха на партията. Преференциите за Мика Зайкова също са намалели – от 1510 на предходните избори до 334 на тези. Цялостно партията на Слави Трифонов загуби много на тези избори, като от първо място на предходните избори се срина до пето, като това лиши бъдещия парламент от един мъдър доайен.

В 45-ия и 46-ия парламент Мика Зайкова като най-възрастният депутат откриваше първите заседания. Емоционалните и речи бързо я направиха един от най-харесваните депутати, а снимките и части от нейни изказвания бързо се разпространяваха в социалните мрежи.

„Неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива. Вече 1300 години на този горещ кръстопът българите се борят за нашата прекрасна земя като една човешка длан, за да има България и за да пребъде тя във вековете“, каза Зайкова в началото на своята първа реч по време на 45-отото НС, като също си пожела да бъде добра орисница.

Впоследствие обаче заяви, че не е била добра орисница, тъй като 45-ият парламент просъществува само за няколко месеца.

И така, за съжаление, 47-ият парламент ще започне без колоритната Мика Зайкова, но тепърва предстои да разберем дали ще видим неин „заместник“ в лицето на новия доайен на парламента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук