На снимката: Елена Йончева и Весела Лечева

Весела Лечева и Елена Йончева определиха оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова като половинчата и „прах в очите”. Това стана часове след като тя се оттегли заради „катастрофалния“ резултат на изборите. Въпреки това формално оставката ѝ ще стане факт след процедура, която може да продължи месеци. Междувременно тя ще преговаря от името на БСП за състава на новото правителство. 

„Корнелия Нинова отново излъга“

Корнелия Нинова отново излъга, оставката ѝ е половинчата. В БСП се изчегъртват хора със смелостта да изразят различно мнение. Това заяви Весела Лечева, член на Националния съвет на БСП пред БНР.

„Подадената оставка от Корнелия Нинова е половинчата и отново се разиграва някакъв цирк. Доказателство за това е нейното намерение да остане до началото на януари. След като казва, че е човек на Устава, нека да прочете чл. 17, според който при предсрочно подаване на оставка, трябва да бъде избран временно изпълняващ длъжността председател“

Според нея избраната дата за свикване на Националния съвет на партията – 20 ноември, денят преди втория тур на президентските избори – „не говори добре за председател, който управлява партия, която иска иска нейният кандидат да спечели“:

„Отново Нинова излъга. Вътрешната опозиция в БСП сме свикнали за всичко да сме виновни, но да обвиниш служебното правителство и Инициативния комитет – човек с голямо въображение може да допусне такова нещо. Търси се проблемът там, където не е“.

По думите на Лечева в БСП се е стигнало до изчегъртване на хора със смелостта да изразят различно мнение и това се е отразило на резултата на партията на изборите на 14 ноември.

„Оставка означава оттегляне от ръководството на БСП и от преговорния процес за правителство“

Оставка на Корнелия Нинова означава оттегляне от ръководството на БСП и от преговорния процес за правителство. Ако не става въпрос за поредната игра и хвърляне на прах в очите на избирателите и поддръжниците на БСП. Това е позицията на евродепутатът Елена Йончева, изпратена до медиите. Тя бе сред първите, който поиска оставката на лидера на БСП след изборите.

Това ще е първият тест за почтените й намерения. Няма как един отиващ си лидер да обвърже партията с толкова важни решения за нейното бъдеще. Преговорите от името на БСП трябва да се водят от човек, определен от органите, който да представлява дългосрочния интерес на партията и да не е дискредитиран пред партньорите.

Мнението ѝ е, че един политик трябва да е способен да носи последиците от собствените си думи и решения, а всяко друго поведение „ще отвори още по-голяма пропаст между ръководството на партията и българските граждани“.

Тя призова БСП да затвори „позорната“ страница от последната година и да се насочи към бъдещето – избори за президент и вицепрезидент, преговори за работещо правителство, реформа в партията и връщане на левите идеи на масата.

Според Елена Йончева е време начело на БСП да застане истински ляв човек, с прогресивни идеи и сила да вдъхновява и младите, и възрастните, и бедните, и работещите. Човек, който носи надежда и предлага решения. Човек, който не търси оправдание в другите, а води смело напред към едно по-добро бъдеще. За България и за нейните граждани.

Припомняме, че по-рано днес лидерът на БСП подаде оставка. Посочената причина е слабият изборен резултат на левицата, който тя определи като катастрофален. Тя заяви, че за нея е било изненада, че оставката й е била поискана от Антон Кутев и Инициативният комитет на Румен Радев и Илияна Йотова. Призова ги, вместо да се занимават с политическо инженерство, да се фокусират върху балотажа за президент, което им е „работата“.

По думите й причините за случилото са заровени много дълбоко и много назад във времето. Една от тях е била въвеждането на три мандата, което „лиши някои другари от възможността да бъдат доживотни депутати и създаде ядро от вътрешна опозиция в БСП“. Като друга причина тя изтъкна въвеждането на пряк избор на председател. Основната й теза е, че опозицията в БСП през тези години се е отглеждала от Бойко Борисов –„с обществени поръчки, с дупки във Варна и други неща“. Същевременно работата на тази опозиция е била да рущи БСП отвътре. Според нея след падането на Бойко Борисов от власт тази опозиция се е прехвърлила в служебния кабинет.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук