Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка, стана ясно от пресконференция. Причината е слабият изборен резултат на левицата, който тя определи като катастрофален.

Тя заяви, че за нея е било изненада, че оставката й е била поискана от Антон Кутев и Инициативният комитет на Румен Радев и Илияна Йотова. Призова ги, вместо да се занимават с политическо инженерство, да се фокусират върху балотажа за президент, което им е „работата“. От неделя до днес официално оставката на Нинова беше поиската, освен от Антон Кутев и от Младежката организация на левицата. Вчера пръв се оттегли Кристиян Вигенин, който е председател на предизборния щаб.

Поемам цялата отговорност. Не обвинявам никого за това, което ще кажа, вината е само моя. И тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря и да казвам истините, обясни Нинова. Мълчах в името на това партията да има единство, да няма разправии и публични караници, да изглеждаме авторитетни и да помагаме на президентската кампания, обясни Нинова.

Причините – назад във времето

По думите й причините за случилото са заровени много дълбоко и много назад във времето. Една от тях е била въвеждането на три мандата, което „лиши някои другари от възможността да бъдат доживотни депутати и създаде ядро от вътрешна опозиция в БСП“. Като друга причина тя изтъкна въвеждането на пряк избор на председател, срещу което е имало същите съобръжения.

Опозицията в БСП се отглеждаше от Бойко Борисов

Корнелия Нинова заяви, че опозицията в БСП т през тези години се е отглеждала от Бойко Борисов – „с обществени поръчки, с дупки във Варна и други неща“. Същевременно работата на тази опозиция е била да рущи БСП отвътре. Според нея след падането на Бойко Борисов от власт тази опозиция се е прехвърлила в служебния кабинет.

Тя разказа, че дори социолози и политолози са проумели, че тази опозиция по време на кампанията работи за „Продължаваме промяната“, която отне между 10 и 15% от БСП, коментира Нинова.

Националният съвет се събира в събота

Националният съвет ще се събере в събота, за да даде мандат за водене на преговори и да свика конгрес за началото на януари, за да констатира оставката на Нинова. До провеждането на конгреса тя остава председател.

БСП влиза в преговорите за правителство

„Приехме поканата за преговори за правителство с Продължаваме промяната. Ще търсим общите неща, ще търсим обединение, ще търсим формат на работни групи“, каза още Корнелия Нинова.

Това е поредната политическа оставка след изборте. Вчера от постовете си се оттеглиха Христо Иванов, Атанас Атанасов, ръководството на Зелено движение и ръководството на ВМРО. Членове на „Правосъдие за всеки“ пък се извиниха за издигането на кандидатурата на Лозан Панов за президент.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!