Протест оставка Орлов мост

В 22-ия ден на антиправителствени протести блокадата в центъра на Соифя продължава. Движението през „Орлов мост“ и бул.“Цар Освободител“ е спряно вече второ денонощиие.  Протестиращите се заканиха да останат докато не постигнат исканията си. А те са – оставка на правителството и на главния прокурор и провеждане на предсрочни избори. Към тях вече е добавена и оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

В 19 часа започна и традиционният вече протест в Триъгълника на властта. Адвокат Николай Хаджигенов, станал известен като част от „Отровното трио“,“ призова за още блокади и обяви, че те са напълно законни и никой не може да им се противопостави. По думите му, най-големите европейски медии отразяват протестите. Той обяви, че вчера на протеста в София е имало над 120 000 души.

Малко след 20 часа протестиращите хвърляха сурови яйца и домати по сградата на правителството, с обяснението, че искат да си направят омлет.

 

В района имаше засилено полицейско присъствие.

Малко след 21 часа протестиращите тръгнаха на шествие първо към представителството на Европейската комисия в България, след което се отправиха към Орлов мост. Полиция ескортираше шествието.

По-рано през деня младежките организация на ДСБ и Демократична България организираха своя акция, като част от антиправителствения протест в София. Те представиха своеобразна експозиция с плакати, но които са цитирани изказвания на премиера Борисов от последните години.

 

В района пред Президентството вече второ денонощие е разположен палатков лагер, като днес броят на палатките се увеличи. Хората се бяха снабдили и с плажни атрибути с идеята за останат на летен лагер пред сградата на правителството. Движението в района е блокирано.

Орлов мост също остава затворен. По обяд се извърши своеобразна смяна на караула, като част от нощувалите в палатките се прибраха, а на тяхно място се включиха други протестиращи. В района вече са разположени и тоалетни. Обстановката е спокойна. Градският транспорт, който минава през Орлов мост е пренасочен през алтернативни маршрути.

На извънреден брифинг рано тази сутрин от СДВР заявиха, че полагат огромни усилия да не се стигне до физически сблъсъци.

„Разчитаме на гражданите и напомням, че ние винаги се опитваме да водим диалог и да обясним, че и другите граждани имат права и трябва да се придвижват до работните си места, заяви началникът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

Демонстрации се провеждат и в други градове на страната. Във Варна за втора поредна вечер беше блокирано движението пред Аспаруховия мост.

Протестиращи от Стара Загора и областта ще блокират магистрала „Тракия“ утре в 18.30 часа, когато традиционно движението е натоварено заради пътуващите към Черноморието.

Протестиращите ще тръгнат едновременно от всички градове и села в региона на автошествие към магистралата, като сборният пункт е паркинга на Езерото в Стара Загора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!