Риф Раф, южноафриканският слон, който бе практически изправен пред смъртна присъда заради системно събаряне на огради и тъпчене на посеви във фермите, получи „помилване“ след намеса на активисти по спасяване на дивите животни.

Притежателите на земя в Хьодспрюйт, близо до Национален парк Крюгер, проведоха нещо като съд, който постанови 6-тонният слон да бъде ликвидиран, защото им унищожава собствеността.

Активистите се опитаха да го спасят още през 2017, като го преместят в друг район, но бяха разочаровани, когато той се върна обратно. Те блокираха „присъдата“ срещу Риф Раф, като изтъкнаха, че за животните е нормално да се скитат.

Редица общности в Африка, живещи в райони, където слоновете се разхождат, се оплакват от щети по земята си, нанесени от най-големите сухоземни бозайници в света.

Много южноафрикански национални паркове са опасани с огради, но те рядко са достатъчно яки, за да удържат решителен слон. Между 2016 и 2017 година са издадени 50 разрешения за отстрелване на такива системно преминаващи през земеделски имоти слонове, казват от организацията „Група за консултации от специалисти по слоновете“.

Световният фонд за опазване на дивите животни определя слоновете като уязвим вид, като световната им популация е спаднала на 415 000 от 10 милиона през миналия век, главно поради бракониерство и загуба на обиталища вследствие на човешка дейност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук