Втората по големина банка в Швейцария – Credit Suisse е обявена за виновна от Федералния наказателен съд за това, че не е предотвратила пране на пари на българската наркомафия, извършено от техен служител.  Банката трябва да плати 2 милиона швейцарски франка глоба, но заяви, че ще обжалва решението на съда.

Бивш служител също беше признат за виновен за пране на пари по време на процеса, който включваше свидетелски показания за убийства и пари в брой, натъпкани в куфари, и се разглежда като тест за прокурорите, които предприемат по-строга линия срещу банките в страната.

Съдиите провериха дали Credit Suisse и бившият служител са направили достатъчно, за да попречат на българската наркомафия, свързана с износ и продажба на кокаин, да изпере печалбите си чрез банката в периода 2004-2008 г.

В понеделник съдът заяви, че е открил пропуски в Credit Suisse както по отношение на управлението на отношенията на клиентите с престъпната организация, така и по отношение на контрола върху прилагането на правилата за борба с изпирането на пари.

„Тези пропуски са позволили изтеглянето на активите на престъпната организация, което е било основание за осъждането на бившия служител на банката за квалифицирано пране на пари“, заяви съдът.

„Дружеството е можело да предотврати нарушението, ако беше изпълнило организационните си задължения“, заяви председателят на съда при произнасянето на присъдата, като добави, че началниците на бившия служител са били „пасивни“.

Credit Suisse заяви, че делото е възникнало в резултат на разследване, което датира от преди повече от 14 години.

„Credit Suisse непрекъснато проверява своята рамка за борба с изпирането на пари и с течение на времето я укрепва в съответствие с развиващите се регулаторни стандарти“, заявиха от банката.

Съдът  постанови конфискация на активи на стойност над 12 млн. франка, които наркобандата е държала в сметки в Credit Suisse, и нареди на банката да се откаже от над 19 млн. франка – сумата, която не може да бъде конфискувана поради вътрешни недостатъци в Credit Suisse.

Съдът постанови на бившия служител, чието име не може да бъде назовано съгласно швейцарските закони за защита на личните данни, условна присъда от 20 месеца затвор и глоба за пране на пари.

Председателят на съда заяви, че тя не е изпълнила ролята си в „първата линия на защита“ на банката.

По делото на Credit Suisse прокурорите твърдят, че бившият мениджър по взаимоотношенията с клиентите е помогнал да се прикрие престъпният произход на парите на клиентите чрез транзакции за над 146 млн. швейцарски франка, включително 43 млн. франка в брой, някои от които натъпкани в куфари.

По време на съдебните изслушвания през февруари бившият мениджър по връзките заяви, че Credit Suisse е научила за убийства и контрабанда на кокаин, за които се твърди, че са свързани с българска банда, но е продължил да управлява паричните средства, които сега са в центъра на процеса.

По време на изслушванията бившата банкерка заяви, че е информирала мениджърите си за събития, включително две убийства, свързани с клиенти, но те въпреки това са решили да продължат взаимоотношенията си с българската наркомафия.

Credit Suisse оспорва незаконния произход на парите, като твърди, че бившият български борец и неговият кръг са управлявали законен бизнес в областта на строителството, лизинга и хотелите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук