Радев

Минути след като Кирил Петков подаде оставката на кабинета днес, от президентството обявиха, че започват консултации за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент с партиите още в същия ден. Това създаде впечатление за политическа нервност и припряност, което пък накара „Продължаваме промяната” и БСП да откажат да се явят днес на консултациите.

Консултациите трябваше да започнат само 3 часа след подаването на оставката на кабинета с ПП и да завършат с БСП, но след като двете партии отказаха да участват, президентът проведе разговори единствено с ГЕРБ и ДПС.

„Ще върнем мандата възможно най-бързо, така че да започнат консултации за връчване на мандата за трета политическа сила по ваш избор“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на консултациите с президента. Очевидно е, че тези, които управляват вече 6 месеца не се ползват с доверие, затова е най-добре да се ходи на избори, добави тя.

В тези разговори направи впечатление сдържаното и дори учтиво поведение, което не е типично за отношенията между ГЕРБ и президента Румен Радев. Така на последните консултации за съставяне на правителство през декември 2021 година Десислава Атанасова уж случайно се обърна към Радев с „господин премиер”.

„Надявам се, г-н премиер, президент, извинете, с началото на новия ви мандат стилът на управление да е друг“.  Такива изказвания липсваха този път.

„Тази последната коалиция от едната крайност в другата не се основава на база ценности и политики, а на база отрицание и цялата й дейност беше основана на лъжата, посочи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите.

„Тя започна с успешния вот на недоверие към проваленото правителство, което отказваше да има диалог между управляващи и опозиция в търсене на решение на кризите и проблемите на българските граждани. Разбира се, че има отказ от диалог и вътре в управляващото мнозинство. Сами нарекоха се промяна и се опитаха да внушат, че нарушаването на законите на страната е нормална практика ако се извършва от правилните хора“, добави той.

На днешните консултации не присъстваха БСП и „Продължаваме промяната“.

“За нас е по-важен бюджетът, за да гарантираме увеличението на пенсиите, данъчните облекчения за младите семейства, помощта да земеделците, ваучерите за работниците, подкрепата за бизнеса и допълнителни средства за транспортния сектор. Ще участваме в консултации в друг ден, когато сме сигурни, че сме осигурили семействата и икономиката за следващите месеци”, заявиха депутатите от БСП.

Консултациите на ПП при президента за връчване на мандат за ново правителство ще бъдат в края на седмицата, когато държавният глава се прибере от Мадрид. Това каза в кулоарите на парламента председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров, след като стана ясно, че от партията не са успели да се срещнат днес с президента заради заседанието на бюджетната комисия.

Утре предстоят консултации на останалите 3 партии в парламента – „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Възраждане”.

Днешните консултации при президента, както и обтегнатите отношения през последните месеци между президента и БСП, която издигна кандидатурата му, и ПП, която беше спрягана за негова, показва, че Радев е изгубил старите си политически приятели. Остава въпросът дали той вече е намерил нови например в лицето на подозрително любезния ГЕРБ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук