Окръжният съд в австралийският град Сидни осъди на 300 часа общественополезен труд родители-вегани, хранили детето си с веган-храна. В резултат на това дъщеря им развила изтощение и рахит, информира АВС.

Миналата година 33-годишната майка и 35-годишният баща са били обвинени, след като през март дъщеря им получила пристъп и била хоспитализирана.

През първите 19 месеца от живота на момиченцето родителите са го хранили в съответствие с „консервативната диета за вегани“. В нея са били включени овес със зехтин, оризово мляко, зеленчуци, плодове, ориз, картофи и тофу. В резултат на това теглото на детето достигнало само 4,9 килограма, а изследванията показали наличието на остеопения.

В мотивите на съдията се подчертава, че всеки родител носи отговорност за избора на храна за детето си – тя трябва да бъде балансирана и да съдържа достатъчно количество хранителни вещества за нормалното му развитие.

Родителите признали вината си за това, че не са успели да осигурят на бебето необходимите условия и се разстроили силно, когато станали ясни възникналите здравословни проблеми на детето.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!