Сирийските правителствени сили обградиха турски военен наблюдателен пункт в северозападните райони на страната, след като поставиха под контрол съседните градове. Анкара обеща във вторник, че няма да изостави нито един от 12-те наблюдателни пункта, създадени в региона по силата на споразумение със руските съюзници на Москва, и предупреди сирийското правителство „да не си играе с огъня“.

Град Морек, където са отрязани турските войски, се намира на север от провинция Хама, част от регион, управляван от джихадистите, съсредоточени в съседната провинция Идлиб, която е под атаките на сирийското правителство от края на април.

Правителствените сили поеха контрола над Морек и други градове наблизо, включително Кафр Зита, съобщи агенция САНА.

„Силите на режима са обградили турския наблюдателен пункт в Морек, след като са превзели други градове и села в този район“, съобщи Сирийска обсерватория за правата на човека (СОПЧ).

Джихадистите и техни съюзници се изтеглиха от района преди навлизането на армията в стратегическия град Хан Шейхун в сряда и правителствените сили поеха контрола без съпротива. Когато войските влязоха в Кфар Зита на разсъмване, те видели един „пуст“ град, заяви пред АФП ръководителят на СОПЧ Рами Абдул Рахман.

Регионът Идлиб, който е до турската граница, е последната основна опора на опозицията срещу правителството на Башар Асад, подкрепяно от Русия.

От януари Идлиб е под контрола на алианса „Хаят Тахрир ал Шам“, който се ръководи от джихадисти от бившия филиал в Сирия на „Ал Кайда“. Други бунтовнически групировки, съюзни с Турция, бяха принудени да прекратят цялостния контрол.

Офанзивата на сирийските правителствени войски, водена с руска подкрепа, цели установяването на контрол върху стратегически важният път, свързващ Дамаск през Идлиб с Алепо.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви в петък, че турските войски няма да напуснат военен наблюдателен пост в северозападна Сирия, където са заобиколени от правителствени сили.

„Ние сме там, не защото не можем да си тръгнем, а защото не искаме да си тръгнем“, каза той на пресконференция в Ливан, като отрече, че турските войски са били „отрязани“ от напредъка на правителствените сили в управлявания от джихадистите регион на Идлиб.

Чавушоглу призна, че „в района на Идлиб има сблъсъци“.

„Силите на режима провеждат дейности около нашия наблюдателен пункт“, каза той и добави, че въпросът се обсъжда със съюзниците на Дамаск Русия и Иран.

Министърът подчерта, че „нашата наблюдателна точка там не е отрязана и никой не може да изолира нашите сили и нашите войници“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!